На ГКПП - Кулата в момента има опашка от около 250 ТИР-а,информират от МВР.

Припомняме, вече четвърти ден гръцки фермери блокират границата ни. И днес затворени за движение остават граничните пунктове Кулата - Промахон и Илинден - Ексохи. На ГКПП - Илинден няма чакащи автомобили.

На двата гранични пункта се пропускат пешеходци. Засега не е преустановена работата на ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион.
По информация на дежурния на пункта служител на Гранична полиция има данни, че във вътрешността на страната се събират протестиращи, които може да се насочат към пункта.

Служители на Гранична полиция на ГКПП - Кулата убедиха след продължителни разговори протестиращите фермери да пропуснат през нощта над 200 автомобила,предимно леки коли и автобуси, допълват от МВР. 
Не е спряна работата на железопътните гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

В ГДГП е получена е информация от гръцките гранични власти, че граничните пунктове на гръцко-македонската граница от днес също ще бъдат затваряни, но с режим - 3 часа отворени, 3 часа затворени. Товарните автомобили, използващи този маршрут, трябва да бъдат снабдени с необходимите документи за преминаване през външна граница на ЕС. Гражданите на Европейския съюз могат да пътуват с лични карти през Македония

Гръцките фермери обявиха, че продължават блокадите на пътни артерии и гранични пунктове въпреки предложените от министъра на аграрното развитие мерки за подпомагане на сектора с 500 милиона евро, съобщават местните електронни сайтове.

Правителството изчерпа възможностите си, коментира министърът Сотирис Хадзигакис, а в отговор фермерите заявяват, че не са доволни и че ще продължат протестите.

Цените на фуражите, на торовете и препаратите скочиха двойно, докато цените на млякото и месото са се запазили от преди десет години, а потребителите непрестанно плащат по-скъпи стоки като ножицата между производствените и потребителските цени все повече се разтваря във вреда не само на селскостопанските производители, но и на потребителите, се казва в декларация на фермерите, цитирана от БНР.

Гръцкият министър на аграрното развитие заяви, че пакетът от мерки в подкрепа на фермерите е бил изготвен след диалог с представители на селскостопанските производители и в сътрудничество с ресорните министерства.

Пакетът предвижда на памукопроизводителите да бъдат предоставени 75 млн. евро,на производителите на жито - 100 млн. евро, на маслинопроизводителите - 50 млн. евро, на производителите на плодове - 100 млн. евро, а за евентуални компенсации при загуби от лошо време - 100 млн. евро.

Предвидени са още извънредни помощив размер на 75 млн. евро за производителите на памук, тютюн, жито и маслини.