Сиера Леоне от днес вдига ограниченията за движение, въведени в разгара на кризата с ебола. Това се случва на фона на признаците, че смъртоносната епидемия се оттегля, съобщава АФП.

„Ограниченията на движението ще бъдат облекчени в подкрепа на икономическата активност. В тази връзка вече няма да има никакви областни ограничения на движението", заяви в обръщение към нацията президентът Ърнест Бай Корома.

Откакто избухна епидемията в Западна Африка преди една година в Сиера Леоне са регистрирани над 10 340 случая. Тя беше най-тежко засегнатата държава, отбелязва „Ройтерс".

„Сега навлизаме във фаза на преход. Като се има предвид напредъкът срещу заболяването, ние трябва да предприемем мерки, за да се даде възможност за икономическо и социално възстановяване", отбеляза Корома.

Припомняме, за Либерия е излетял самолет, на борда на който има 300 дози експериментални ваксини срещу ебола. Американски здравни представители съобщиха, че до две седмици планират да започнат решаващи клинични изпитания на ваксини срещу заболяването, което отне живота на повече от 8000 души само в последната година.