За Либерия излетя самолет, на борда на който има 300 дози експериментални ваксини срещу ебола, съобщава БиБиСи.

Американски здравни представители съобщиха, че до две седмици планират да започнат решаващи клинични изпитания на ваксини срещу заболяването, което отне живота на повече от 8000 души само в последната година.

Това е само първата доставка на експерименталния препарат. Намеренията са ваксината да достигне до 10 000 души, в това число и лекари, които работят в най-засегнатите от разпространението на вируса страни - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.
Още 10 000 ще бъдат "ваксинирани" с плацебо.

Ваксината е продукт на общите усилия на американски и британски учени. Тя вече е изпитана на 200 здрави доброволци и е призната като безвредна.

Учените разчитат, че при предстоящите изпитания, които са мащабни, ще могат да установят дали ваксината дава дългосрочна защита на човешкия организъм от смъртоносния вирус.

От началото на епидемията, тръгнала от Гвинея, са регистрирани общо 21 724 случая на зараза в девет страни. Починалите са 8641, сочат най-новите данни на Световната здравна организация, която алармира, че епидемията от вируса ебола може да доведе до срив в целия континент.

Президентът на Сиера Леоне Корома вчера отмени карантинните мерки, въведени в някои райони за овладяване на ебола, след рязък спад в предаването на болестта.

"Навлизаме в преходен етап. Предвид постигнатия напредък срещу болестта, трябва да предприемем действия за икономическо и социално възстановяване", каза Корома в телевизионно обръщение.