Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи одобри ядрената сделка между Техеран и световните сили. Той нареди споразумението да бъде приложено при определени условия, съобщават Ройтерс и АП, позовавайки се на съобщение на официалната му страница.

В писмо до президента Хасан Рохани, качено на страницата, Хаменеи заявява, че САЩ и ЕС трябва много ясно да обявят, че отменят санкциите срещу Иран. Той предупреди, че споразумението има няколко структурни слабости.

Лидерът на Ислямската република също предупреди, че правителството трябва да бъде бдително, подчертавайки, че на САЩ не може да се вярва.

Иран няма да се откаже от запасите си от обогатен уран или да извърши промени в реактора за тежка вода Арак, докато казусът за военното измерение на иранската ядрена програма не бъде разрешен, закани се той.

След прекратяване на случая с военното измерение на ядрената програма ще бъдат предприети действия по отношение на Арак и продажбата на уран в чужбина, допълва Хаменеи.

Съобщението на Рохани беше прочетено по държавната телевизия. До днес той отказваше публично да одобри или да отхвърли сделката,  като изразяваше само подкрепата си за иранските преговарящи. Хаменеи има крайната дума по всички големи политически въпроси.

През юли 2015 година САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия, Германия и Иран подписаха споразумение за ядрената програма на Техеран. В замяна замразяване на програмата Западът ще отмени санкциите.

Миналата седмица иранският парламент и Съветът на пазителите одобриха законодателна рамка за прилагане на споразумението.