Парламентът на Иран прокара законопроект, който подкрепя правителството да приложи ядреното споразумение със световните сили, съобщава държавната медия IRNA, цитирана от Ройтерс.

Това е своеобразна победа за правителството над консервативните опоненти относно сделката с „Шесторката" (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия).

Някои депутати се обявиха против Съвместния план за действие (JCPOA), който беше договорен от правителството на президента Хасан Рохани със световните сили на 14 юли.

С днешното гласуване се премахват основните пречки за практическото реализиране на сделката.

Обаче в законопроекта се настоява международните инспекции на ирански военни обекти, което е заложено в ядреното споразумение, да се провеждат първо след одобрение от върховния ирански съвет за сигурност. Това може да доведе до увеличаване на разногласията в даден момент.

Законопроектът за прилагане на JCPOA беше прокаран на публична сесия във вторник с 161 гласа „за", отбелязва IRNA. 59 депутати са гласували „против", а 13 са се въздържали. 40 депутати не са присъствали.

В неделя законопроектът мина на първо четене с подобна разлика в гласовете. Сега законодателната инициатива трябва да бъде окончателно приета от религиозен орган в страната, след което законът влиза в сила.