Десетките арести, направени от българските власти в рамките на операция „Архимед" на „Европол", могат да доведат до разкриването на нови пътища за трафик на наркотици през нашата страна. Това обяви пред БиТиВи заместник-директорът на „Европол" Вил ван Гимерт.

Стотици наркотрафиканти са били наблюдавани в продължение на месеци. Това е най-мащабната полицейска операция в историята на ЕС. Тя е била планирана съвместно с американските и колумбийските служби.

По думите на Гимерт у нас е наблегнато на трафика на хероин. Като мащаб операцията е надхвърлила цялата територия на Европа и е стигнала до Колумбия. Това е дало възможност да се наблюдават нови пътища на трафик и транспортиране. Това пък от своя страна позволява страните да предприемат мерки по тяхното разкриване.

От централата на „Европол" все още се въздържат от споменаването на конкретни имена на задържани. На въпроса за това има ли „едри риби" от България, от Хага отговорят, че операцията не е приключила.

От „Европол" обясняват, че разследванията продължават. До момента у нас са извършени 176 ареста. Това обаче не е краят и конкретните резултати щели да станат ясни в следващите няколко седмици. Българските власти също все още се въздържат от конкретика около имената на задържаните.