Над 1000 души са били арестувани при безпрецедентна операция срещу организираната престъпност в Европа, съобщи Европол.

Арестите са били извършени между 15 и 23 септември.

Арестувани са 1027 лица, задържани са 599 кг кокаин, 200 кг хероин, 1,3 тона канабис, спасени от трафик са 30 деца.
Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция и е събрана важна разузнавателна информация.

Извършени са внезапни проверки и акции в стотици обекти, в това число летища, ГКПП-та, пристанища и специфични зони с високи нива на престъпност в различни градове.

"Това е най-голямата координирана атака срещу организираната престъпност, провеждана някога в Европа", изтъкна директорът на Европол Робърт Уейнрайт.

Над 20 хиляди служители на силите на реда са участвали в операцията с кодово име "Архимед", в рамките на която са извършени над 300 акции.

ДАНС закопча британец, участвал в международна педофилска мрежа
Още...

В операцията са участвали както 28-те страни от ЕС, така и Норвегия, САЩ, Австралия, Швейцария, Сърбия и Колумбия.

Координираната от Европол операция, в която са участвали също Евроджъст, Фронтекс и Интерпол, е била насочена срещу девет сектора на организираната престъпност, сред които трафик на хора, трафик на хероин и кокаин, киберпрестъпността и нелегалната имиграция.

От страна на България участие в операцията са взели 2248 служители на ДАНС, МВР и Агенция „Митници", като нашите служби са нарекли операцията срещу битовата престъпност „Худини", в рамките на коятоса проверени общо 8683 души, 5600 автомобила и 1175 търговски обекта.
Задържани са 160 лица, от които 157 български граждани, един алжирски, един сирийски и един украински гражданин. Намерени и иззети са вещи и предмети обект на престъпни посегателства, 2,2 кг марихуана, 1,3 кг амфетамини, два леки автомобила.
В резултат на операцията са образувани 60 досъдебни производства и са започнати 58 полицейски проверки по преписки. Съставени са 1148 акта за установени административни нарушения.
Общо в рамките на операция "Архимед" у нас са задържани 187 души и са инициирани общо 127 наказателни производства.

Заловени са 198,050 кг хероин на 6 септември на ГКПП-Дунав мост II.

При операция "Архимед" най-много хора са арестувани в Испания и България. В Испания са задържани 250 души.