БАН e с нов закон. Днес депутатите приеха на второ четене Закона за БАН, около който се обединиха всички политически сили.

Така всяка година академията ще се отчита пред депутатите. Със закона се създава и съвет на настоятелите към БАН. В него ще участват до трима представители на правителството, представители на бизнеса, както и бивши председатели на академията.

Мандатът на членовете на съвета е 4 годишен

Сред функциите на настоятелството са да приема стратегически план за развитие на БАН, определя приоритетите на Академията, да приема годишния финансов отчет, да определя финансовата политика на Академията, да приема и контролира изпълнението на бюджета, грижите за имуществото, да утвърждава финансирането на направленията за научна дейност в институтите и звената, да извършва структурни промени в институтите, утвърждава избора на директори.

Членовете на Настоятелството не получават възнаграждение за работата си в него и не могат да работят на трудови договори в БАН. Новата структура предвижда Академията да има освен председател, и управител, който се назначава от настоятелството. Настоятелството ще управлява Академията чрез Управителен съвет.

Председателят на БАН представлява Академията и създава условия за пълноценно провеждане на научните изследвания. Той се избира от Събранието на академиците и член-кореспондентите, съветва правителството и парламента.