Гъсти облаци от черен дим „забулиха" района около нефтените резервоари на терминала Ес Сидер в източната част на Либия, които бяха взривени от силите, верни на Муамар Кадафи, съобщава РИА Новости.

По думите на очевидци три стълба дим се образували, след тежък обстрел на бунтовници, който държат властта в района.

Според агенцията засега не е ясно точно дали резервоарите са засегнати от атаката на правителствените части или от отклонила се ракета на бунтовниците. "Виждам военен самолет, който кръжи над Рас ал-Ануф", разказват още кореспондент на Ройтерс.

Вчера в този район бяха нанесени и няколко въздушни удара, включително по двуетажен жилищен блок. Нажежената обстановка принуди десетки противници на режима на Муамар Кадафи да напуснат града.

Първоначално антиправителствени части успяха да постигнат известен прогрес, като изстреляха около 50 ракети, но в последствие бяха принудени да потърсят укрития.

По-рано днес нефтен гигант в град Ез Завия, намиращ се на 50 километра от либийската столица Триполи, спря работа. Причината е продължаващите дни наред сблъсъци между противници и поддръжници на лидера на Либийската Джамахирия.

Вчера Националният съвет на Либия, който изпълнява функциите на временно правителство, призова либийският лидер Муамар Кадафи да се откаже от поста си и да напусне страната в рамките на 72 часа.

Като начало той е длъжен да прекрати бомбардировките над градовете Завия, Рас ал-Ануф и Мисрат и след това - в рамките на 72 часа, да напусне страната, заяви лидерът на Националния съвет и бивш министър на правосъдието Мустафа Абдел Джалил.

По думите му в този случай Кадафи може да не бъде привлечен към отговорност. На тази крачка те са готови, за да избегнат нови кръвопролития.

 Муамар Кадафи изрази готовност да се откаже от поста си, ако Националният съвет изпълни исканията му. Полковникът предлага да се сформира комитет, на който да бъде предаде властта в страната. Главното му условие бе да му бъде осигурена съдебна неприкосновеност и гарантиране на пълна безопасност за него и членовете на семейството му.

Освен това той поиска и изплащане на определени гарантирани суми.