Муамар Кадафи е готов да се откаже от поста си, ако Националният съвет изпълни исканията му, съобщава Life News.

Либийският лидер, чрез посредничеството на бившия премиер Азус ал-Талхи, се свърза с Националния съвет, в който влизат бивши министри, отказали се от постовете си и обявили се на страната на протестиращите, по повод собствената си оставка.

Полковникът предлага да се сформира комитет, на който да бъде предаде властта в страната.

Главното условие на Кадафи е да му бъде осигурена съдебна неприкосновеност и гарантиране на пълна безопасност за него и членовете на семейството му.

Освен това той поиска и изплащане на определени гарантирани суми.

Националният съвет, който изпълнява функциите на временно правителство, отказа да изпълни исканията на лидера на Либийската Джамахирия. Според опозиционерите подобен „приятен развой" на събитията относно оттеглянето на либийския тиранин е крайно оскърбителен за жертвите на неговия режим. Бунтовниците са решени да го свалят от власт със силата на оръжието.

Припомняме, либийският бунтовнически лидер Мустафа Абдел Джалил предложи на Муамар Кадафи амнистия, ако си отиде мирно.

но Ако Кадафи се съгласи да напусне страната, за да избегне нови кръвопролития, ще се откажем от искането си да го изправим на съд, каза Абдел Джалил, бивш министър на правосъдието, който сега оглавява Либийския национален съвет, създаден от бунтовниците.

В края на февруари, когато стана ясно, че САЩ са замразили либийски авоари за 30 милиарда долара, говорителят на Белия дом Джей Карни обяви, че да замине в изгнание би могло да бъде един от вариантите за либийския лидер Муамар Кадафи.