Върховният комисар по външната политика на ЕС Катрин Аштън поиска страните-членки да изтеглят посланиците си от Сирия, съобщи АФП.

Дали посолствата в Дамаск да бъдат закрити ще бъде обсъдено на среща на външните министри от ЕС, която ще се проведе следващата седмица. На нея за първи път ще присъства и турският външен министър Ахмед Давутоглу.

САЩ, Великобритания и Франция закриха дипломатическите си мисии в Сирия.

Посолството на Саудитска Арабия в Дамаск беше закрито.

Преди това саудитските власти отзоваха посланика си от Сирия и екстрадираха от Ел Рияд главата на сирийското дипломатическо представителство.

В официално изявление на саудитското външно министерство се казва, че вече всички дипломати от посолството на страната в Дамаск са напуснали Сирия заради продължаващото насилие.

Франция не одобрява призива външните сили да въоръжат бунтовниците за борба срещу режима на Башар Асад, тъй като това ще доведе до гражданска война. Това заяви френският министър Ален Жупе, цитиран от „Франс прес".

Миналата година Франция помогна за въоръжаването на либийските бунтовници в борбата им срещу Муамар Кадафи, но сега Париж се страхува от увеличаване на насилието в страната.

Някои арабски страни - Саудитска Арабия и Катар - настояват за въоръжаване на бунтовниците, но Франция и други западни страни все още се надяват да се приеме дипломатическо решение в Съвета за сигурност на ООН.

Постоянните членове в Съвета за сигурност Китай и Русия вече два пъти блокираха резолюции за Сирия.

Повече от 9000 хиляди души са убити в Сирия от началото на размириците в страната, които започнаха през март 2011 година, съобщиха наблюдатели, които следят за спазване на човешките права.

Общо 9113 души са убити, включително 6645 цивилни граждани", предаде Сирийската обсерватория за човешките права, цитирана от „Франс прес".

Останалият брой загинали е от 1997 войници и държавни агенти, и 471 дезертьори", каза Рами Абдел Рахман, който е ръководител на базираната в Лондон група.