Франция не одобрява призива външните сили да въоръжат бунтовниците за борба срещу режима на Башар Асад, тъй като това ще доведе до гражданска война. Това заяви френският министър Ален Жупе, цитиран от „Франс прес".

Миналата година Франция помогна за въоръжаването на либийските бунтовници в борбата им срещу Муамар Кадафи, но сега Париж се страхува от увеличаване на насилието в страната.

Сирийският народ е силно разединен и ако предоставим оръжия на определена опозиционна група ние можем да помогнем за избухването на гражданска война между християни, шиити, сунити и алавити", предупреди Жупе.

Би могла да стане по-голяма катастрофа за разлика от сега", допълни той.

Някои арабски страни - Саудитска Арабия и Катар - настояват за въоръжаване на бунтовниците, но Франция и други западни страни все още се надяват да се приеме дипломатическо решение в Съвета за сигурност на ООН.

Постоянните членове в Съвета за сигурност Китай и Русия вече два пъти блокираха резолюции за Сирия.

Русия ни критикува за интервенцията в Либия, обвинявана, че сме превишили мандата си там, което аз не мисля, че сме направили", каза Жупе.

Русия има интереси в Сирия. Продава много оръжия на сирийския режим. Също така Русия се страхува от ислямска „зараза" на нейна територия. Затова страната е срещу това, което се случва в Сирия", допълни той.