Антимонополният регулиращ орган на ЕС планира повдигане на антитръстови обвинения срещу руската държавна газова компания OAO „Газпром". Това заяви източник, запознат със случая, цитиран от Dow Jones newswires.

Отбелязва се, че това е нова стъпка към ескалиране на напрежението между Европа и Москва.

Европейската комисия започна официално разследване на бизнес практиките на „Газпром" в някои източни и южни европейски страни през 2012 година. Брюксел обяви, че подозира руската компания в злоупотреба с доминиращо положение по отношение на доставянето на газ за тези държави.

През февруари 2015 г. еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер каза, че е готова да бъдат повдигнати официални обвинения срещу „Газпром" в най-скоро време.

Източник, който е запознат с разглеждания от Европейската комисия случай срещу „Газпром", поясни, че възраженията на Брюксел срещу руската компания ще бъдат включени в дневния ред на срещата на ЕК в сряда и че не се очаква съпротива.

Друг източник, свързан с „Газпром", информира, че още миналата седмица компанията е сигнализирала, че е готова да се разреши случаят с ЕК. Преговорите по казуса прекъснаха миналата година, след като Русия анексира Крим.

Случаят срещу „Газпром" може потенциално да доведе до глоба от милиарди евро за компанията.

„Газпром" е най-големият външен доставчик на природен газ за ЕС. Някои страни в Балтика и Южна Европа напълно разчитат на руски газ. Когато комисията започна официално разследване на практиките на „Газпром" преди 2 години и половина, Брюксел обяви, че подозира компанията в нелоялно поведение в три области.

В първата област ЕК се опитва да установи дали „Газпром" пречи на някои страни да извършват реекспорт на газ, който те са закупили от компанията.

Брюксел също разследва дали „Газпром" обвързва някои аспекти от договорите си с клиентите - такива като цената на изкупувания газ - със сътрудничество в други бизнес области, включително изграждане на нови газопроводи.

Третата област е свързана с практиките на „Газпром" да обвързва цените на газа с международните цени на петрола.

Източник, свързан с разследването, разкри, че „Газпром" и антимонополният регулатор на ЕС са били много близо до уреждане на първите два елемента преди преговорите да спрат миналата година. Малък прогрес е постигнат по третата област, защото други газови компании водят подобни ценови политики. Експерти се съмняват, че ЕК ще може да построи случай срещу „Газпром" на базата на последната област.

Източниците не разкриват какви обвинения ще бъдат повдигнати в сряда.

Говорителят на Вестагер и говорителят на „Газпром" отказват коментар.

Припомняме, миналата седмица ЕК официално обвини Google в незаконни монополистични практики.