Европейският съюз официално обвини Google в незаконни монополистични практики, посочвайки, че американският технологичен гигант е злоупотребил с положението си на лидер на пазара чрез фаворизиране на собствените си услуги при резултатите от търсенето в своята интернет търсачка, както и че е отклонявала трафика от своите конкуренти.

"Гугъл" може да бъде глобен с до 10% от годишния размер на приходите си, което означава повече от 6 млрд. долара.

ЕС също така обяви днес, че започва отделно разследване и на мобилната операционна система на „Гугъл" - „Андроид", което може да доведе до допълнителни глоби. Софтуерът на "Гугъл" принуждавал производителите на смартфони да фаворизират услугите и приложенията на компанията.

„В случая на Google аз съм притеснена, че компанията е дала нечестно предимство на собствените си услуги, в нарушение на антимонополните правила на ЕС", заяви еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер и допълни, че „ако разследването потвърди нашите опасения, "Гугъл" ще трябва да поеме законовите последствия от това и да промени начина си на работа в Европа".

Европейската комисия разследва практиките на "Гугъл" от 2010 г., след като конкуренти като "Майкрософт" се оплакаха от доминиращата позиция на компанията при интернет търсенето.

"Гугъл" обаче не счита, че пречи на конкуренцията, а точно обратното. Във вътрешно писмо на "Гугъл" до служителите си от компанията посочват, че конкуренцията била на един клик разстояние.

"Хората могат да използват Bing, Yahoo, Quora, DuckDuckGo и нова вълна от асистенти като Apple Siri и Microsoft Cortana", се изтъква в писмото.

По-късно "Гугъл" отхвърли обвиненията на Европейския съюз.

"Макар че "Гугъл" може да е най-използваната търсачка, хората сега могат да открият и да имат достъп до информация по множество различни начини, като твърденията за увреждане на потребителите и на конкурентите се оказаха далече от целта", изтъкват от базираната в Калифорния компания в своя официален блог.