• ОДС-кандидатът научил от вестниците, че не го искат при досиетата

Лидерът на СДС Петър Стоянов и общественици обявиха, че ако Георги Константинов не бъде допуснат като член на Комисията по досиетата, ще обжалват пред Държавна комисия по сигурността на информацията.

Стоянов и обществениците призоваха останалите десни и центристки партии да оттеглят своите кандидатури от комисията по време на пресконференция в синята централа, уточняват от БНР.

Припомняме, в края на миналата седмица бе разпространена информацията от депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента, че Георги Константинов няма да бъде допуснат като член на Комисията за отваряне на досиетата заради становище на Националната служба „Сигурност", откъдето се аргументират, че той е терорист, тъй като е взривил паметника на Сталин.

Петър Стоянов обяви, че именно заради това обяснение иска среща с президента Георги Първанов и с председателя на парламентарната вътрешна комисия Николай Свинаров. Петър Стоянов добави,че ако бъде доказана принадлежност на Георги Константинов към бившата Държавна сигурност или към чужди разузнавателни служби, той лично ще се извини публично.

От своя страна Георги Константинов поясни, че който е против него, всъщност показва, че е за Държавна сигурност. В подкрепа на Константинов Михаил Неделчев посочи, че хора като него могат да бъдат единственият гарант, че Комисията по досиетата ще си свърши работата. Освен това и известният изпълнител Кирил Маричков подчерта, че „карат Георги Константинов да доказва, че не е камила".

На сайта на СДС вече има и подписка в защита на Георги Константинов негова подкрепа.

Стилиян Станев, който е сред тримата номинирани от БНС, кандидати за Комисията по досиетата и на когото също беше отказан допус до квалифицирана информация заяви, че най-вероятно също ще обжалва решението пред Държавната комисия по сигурността на информацията, информира Дарик радио.