От вестниците научих, че кандидатурата ми за член на Комисията по досиетата е била отхвърлена.

Това обяви Георги Константинов - номиниран от ОДС за член на Комисията по досиетата, в предаването на bTV „Тази сутрин".

Той добави, че не е получил конкретни аргументи, но смята, че причина за отхвърлянето на кандидатурата му е дългогодишният му конфликт с Държавна сигурност.

Константинов, който е лежал в затвора за взривяването на паметника на Сталин дни преди той да умре, уточни, че срещу него е имало 10 разработки.

Той добави, че е избягал в чужбина, малко след като разбрал, че срещу него се готви пореден процес, който ще завърши със смъртна присъда.

Водещият Бареков цитира днешна публикация, в която се цитира анонимен представител на БСП, според когото десните умишлено издигнали Константинов, знаейки, че неговата кандидатура е неизбираема, но те целели да предизвикат скандал, който да им помогне за събиране на повече гласове на изборите за евродепутати.

Константинов поясни, че не се е познавал с Петър Стоянов до преди 20 дни, когато от ОДС предложили кандидатурата му за комисията по досиетата.

Запитан дали не е бил вербуван за сътрудник на Държавна сигурност, анархистът отговори, че службите не са дръзвали да му отправят подобни оферти, тъй като той не е давал основания за подобни предложения.

На въпрос не е ли сътрудничил на чужди служби Константинов отговори, че като анархист той е противник на всички служби и е крайно неподходящ за тях.

Бареков допусна възможността Константинов да е отхвърлен от комисията именно поради неговите анархични убеждения. 

Кандидатът на десните обаче подчерта, че в комисията по разкриването на досиетата на бившата Държавна сигурност би работил с безпристрастието, с което ентомологът наблюдава насекомите.

Припомняме, че в събота лидерът на СДС Петър Стоянов обяви пред журналисти в Пловдив, че недопускането на Георги Константинов за член на Комисията по досиетата показва, че тя няма намерение да разкрива истината за дейността на комунистическата Държавна сигурност, а ще я прикрива.

Тогава Стоянов коментира информация, че Националната служба за сигурност, проверяваща кандидатите за членове на комисията, е излязла с мнение, че Константинов не е подходящ.