Франция и Великобритания са готови да въоръжат сирийските бунтовници дори при липса на единодушна подкрепа сред държавите от ЕС. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиус, цитиран от „Франс прес".

Париж и Лондон ще призоват за насрочване на по-ранна дата за следваща среща на ЕС, на която ще се обсъди сирийското оръжейно ембарго и ще решат да въоръжат бунтовниците, ако останалите страни от ЕС не постигнат единодушие, изтъкна той.

Франция и Великобритания искат „европейците сега да премахнат ембаргото, така че бойците на опозицията да имат възможност да се защитят", каза той за радио Франс инфо.

Ако не се постигне единодушие за мярката в ЕС, френското и британското правителства ще решат да доставят оръжия, изтъкна Фабиус.

Франция „е суверенна държава", добави той.

Следващата среща за ембаргото е насрочена за края на май, но Фабиус подчерта, че Париж и Лондон искат срещата да се проведе по-рано.

„Трябва да действаме бързо" и „заедно с Великобритания ще поискаме срещата да бъде изтеглена", подчерта френският топ дипломат и добави, че не изключва тя да се проведе още в края на март.

Във вторник премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще обмисли дали да пренебрегне оръжейното ембарго на ЕС и доставянето на оръжия за сирийските бунтовници за сваляне на Башар Асад.

Миналият месец ЕС прие поправки към ембаргото, които позволяват на страните членки да изпращат „не смъртоносно" оборудване за сирийската опозиция.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров се срещна с британския си колега Уилям Хейг. По време на пресконференцията Лавров заяви, че предоставянето на оръжия на сирийските бунтовници е в явно нарушение на международното право.