Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че доставянето на оръжия на сирийската опозиция е незаконно според международното право, предаде Ройтерс.

Международното право не позволява предоставянето на оръжия от неправителствени актьори и според нашата гледна точка е нарушение на международното право", каза Лавров по време на пресконференция в Лондон с британския външен министър Уилям Хейг.

Русия, която продава оръжия на сирийското правителство и многократно блокира приемане на действия срещу Башар Асад в ООН, обяви, че единственият начин за разрешаване на сирийската криза е чрез диалог.

Великобритания и Франция все повече негодуват от липсата на прогрес в диалога и говорят за възможно премахване на наложеното от ЕС оръжейно ембарго на Сирия, за да може да се доставят оръжия за бунтовниците.

Лавров и Хейг подчертаха, че двамата вярват в политическия диалог, но имат различия по отношение въоръжаването на бунтовниците и предприемане на строги мерки срещу Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Руският топ дипломат подчерта, че е притеснен от присъствието на радикални ислямисти сред бунтовниците.

Външният министър на Великобритания и военният министър Филип Хамънд заявиха ясно, че не се изключва въоръжаване на бунтовниците.

Никога не изключваме нищо за в бъдеще", изтъкна Хейг и добави, че не е ясно колко ще се промени ситуацията.

Всичко, което ние ще направим, ще бъде законно и ясно определено от нашата страна и международната общност", добави той.