Бившият държавен секретар и настоящ кандидат на демократите за президент на САЩ Хилъри Клинтън отново се обяви за по-строг контрол за притежаването на оръжие, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, че след клането в щата Орегон миналата седмица, демократите отново поискаха мерки в тази насока. Сред тях бе и самият американски президент Барак Обама. Републиканците обаче са на различни позиции по темата.

Клинтън уточни, че няма предвид онези американци, които се отнасят към личното си оръжие отговорно. "Те са милиони, аз нямам проблем с тях" - заяви тя.

Но в същото време поиска законодателството да направи невъзможен достъпът до оръжие за хората с психични проблеми или престъпниците. Да им отнемем Втората поправка, настоя тя, като има предвид гарантираното по конституция право на американците да притежават и носят оръжие.

Тя цитира и други скорошни подобни масови убийства, като случилото се в църквата в Чарлстън, Южна Каролина, където 21-годишният Дилън Руф уби чернокожи  и попита колко още хора трябва да загинат по такъв начин, за да се вземат нужните мерки това да не се случва.

Републиканците обаче са на друго мнение по въпроса. Кандидатът за президент Джеб Буш препоръча да не се действа импулсивно, а разумно по такива въпроси.