Най-малко 10 души са загинали, 7 са ранени при стрелба в кампуса на колеж в град Розбърг, щата Орегон, предаде CNN.

Трима от пострадалите са в критично състояние.

Информацията е потвърдена от местната пожарна, която е препоръчала на хората да останат на разстояние от мястото на инцидента. Полицията е получила сигнал за стрелба в кампуса в 10,38 часа.

Стрелецът е 26-годишният афроамериканец Крис Мърсър, който е бил убит в престрелка с полицията. Нападателят е сред съобщения брой загинали.

„Гардиън" отбелязва, че извършителят е разглеждал информация за масови убийства в интернет, като дори негов акаунт в торент сайт показва, че той е качил преди три дни документален филм на БиБиСи за клането в училището „Санди Хук".

Американска медия информира, че стрелецът е роден в Англия и се е преместил в САЩ още като дете.

Впоследствие баща на пострадал разказа пред CNN, че той е избирал жертвите си според вероизповеданието.

Осемнадесетгодишната Анастейша Болан, разказва, че след като е застрелял професор от колежа, Мърсър  е започнал да задава на  всеки от студентите въпроса  „Християнин ли си?".  Съобщава се, че момичето е успяло да се свърже с баща си и брат си и да им разкаже за трагичните събития преди да бъде отведено от спешния  екип.

Трагедията предизвика реакция от страна на президента Барак Обама, който отново се обяви за по-строга регулация по отношение на притежаването на оръжие.

„Не трябва да се случва така, когато  някой реши да навреди на хората, така лесно да може да се снабди с оръжие." - коментира американският президент.

Според него стрелбата в САЩ се е превърнала в „рутина". Обама призова хората да лобират пред своите представители в местните власти за промяна на законите и законодателството за контрол на оръжията. Американският президент обвини Конгреса, че блокира законодателството.

Стотици се събраха в парк в Розбърг, където запалиха свещи, за да почетат загиналите.

В колежа „Umpqua Community", където е извършено нападението, се обучават около 3000 студенти.

Това е 45-та стрелба в учебно заведение в САЩ през тази година и 142-та от атаката в началното училище „Санди Хук" през 2012 година.

Припомняме, на 14 декември 2012 година Адам Ланза застреля майка си, а след това 26 души ( 20 деца и шестима възрастни) в „Санди Хук". След нападението Ланза се самоуби. Това беше втората най-смъртоносна масова стрелба в историята на САЩ след клането в университет във Вирджиния през 2007 година, когато бяха убити 32-ма души, а 17 пострадаха.