15 милиона лева ще бъдат загубите за държавата от непроизведената електрическа енергия заради удължаването на плановия ремонт на VI-и блок на АЕЦ Козлодуй.

Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков след заседанието на правителството.
Така той опроверга твърденията в пресата, че загубите ще бъдат 250 милиона евро.

Ремонтът на реактора заради проблема със спирачните тръби ще бъде удължен с 11 дни. До дни се очаква новите части за блока да бъдат доставени от Русия.

Енергийната система на страната не е застрашена заради по-студеното време. Няма обаче и основания правителството да разпореди пускане на парното в големите градове, за да се намали потреблението на ток за отопление, съобщи още Трайков.

Русия обеща спешна доставка на частите
Още...

В момента, ако се гледа баланса на системата, има по-голяма консумация на ток, а в същото време на по-малко топлинна енергия в сравнение със същия период на миналата година, дружествата сами решават кога да пуснат парното, заяви още икономическият министър.

По думите му в момента няма критична ситуация, която да налага да се заповядва отгоре да се прави това.

Предлагаме ви диалога по темата между премиера Борисов и Трайков по време на днешното заседание на МС:

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Бих искал да уточня, че в АЕЦ „Козлодуй" няма авария. При планов ремонт е открит дефект на някои от детайлите, но те не са аварирали, просто ги сменяме, затова е плановият ремонт - да се откриват такива дефекти.

БОЙКО БОРИСОВ: Нека все пак да се направи една обстойно проверка, кога са внесени, дали не е охладен рязко. Искам да бъдеш мнителен при тази проверка и да се направи една действително сериозна проверка, защото съвпада с доста неща този ремонт. Затова искам да се направи проверката лично под твоя пряк контрол.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Това се прави, включително и това, което засегнахте. Всичко това е известно. Но това не променя факта, че няма авария.

БОЙКО БОРИСОВ: Разбирам, никой не говори за авария. Плановият ремонт да се направи качествено в срок, не прибързвайте. Но това също са ни загуби.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Бързаме много, защото всеки ден са милион и половина. Така че десет дни са 15 милиона лева грубо загуби, макар и не в мащабите, за които сега се говори за стотици милиони. Но 15 милиона са си 15 милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: Петнадесет милиона лева как би ги понесъл Вежди Рашидов. С каква радост би ги приел. И не само той.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Не само той.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова преди малко казах - държавните фирми да спрат да се държат все едно не ги интересува бюджетът. Не е едно и също печалба един или два милиона, не е едно и също дали печели АЕЦ-а 50 или 100 милиона, защото нашият проблем е да увеличим приходите. Разходите сме ги свели до нула.