Русия е готова да достави оборудването, необходимо за ремонта на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" в най-кратки срокове. Това се казва в съобщение на държавната корпорация „Росатом".

Директорът й Сергей Кириенко е разпоредил да се организира доставката още в рамките на тази седмица.

Междувременно след разговор между министър Трайков и Сергей Кириенко стана ясно, че ремонтът може да бъде завършен в срок.

Двамата са провели поредица от телефонни разговори с цел максимално съкращаване на сроковете за доставка на елементи за замяна на чохлите от защитната система на 6 блок, в които бяха открити пукнатини.

Сергей Кириенко е уверил Трайков, че формалностите при оформянето на износа на чохлите вече са приключени и те могат да бъдат изпратени за България още тази вечер или утре.

Това означава, че оборудването може да бъде доставено у нас до края на седмицата. Ако се спазят сроковете за монтаж от 7-8 дни, целият планов ремонт на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" може да приключи в рамките на предварително планирания срок.

Ръководството на „Росатом" се е обърнало за съдействие и към Федералната служба по технически контрол над износа, за да се издаде лиценз за износ на оборудването за българските партньори в най-кратки срокове, се посочва също в съобщението.

Така още в понеделник- 25 октомври - ще може да се пристъпи към монтажа и ремонта на блока в АЕЦ „Козлодуй".

По оценката на специалистите монтажът на системата за защита ще отнеме една седмица и при положително темпо ремонтните дейности ще завържат още в началото на ноември.

В момента също по указания на Кириенко се уговаря въпроса за доставката на оборудването с авиотранспорт.

Ако това стане, сроковете на доставката и съответно ремонтът ще се съкратят с още три дни.

Припомняме, вчера стана ясно, че ремонтът на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да се удължи с още десет дни.
Днес министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи, че загубите за страната ни ще бъдат поне 15 милиона лева.

Предлагаме ви диалога по темата между премиера Борисов и Трайков по време на днешното заседание на МС:

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Бих искал да уточня, че в АЕЦ „Козлодуй" няма авария. При планов ремонт е открит дефект на някои от детайлите, но те не са аварирали, просто ги сменяме, затова е плановият ремонт - да се откриват такива дефекти.

БОЙКО БОРИСОВ: Нека все пак да се направи една обстойно проверка, кога са внесени, дали не е охладен рязко. Искам да бъдеш мнителен при тази проверка и да се направи една действително сериозна проверка, защото съвпада с доста неща този ремонт. Затова искам да се направи проверката лично под твоя пряк контрол.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Това се прави, включително и това, което засегнахте. Всичко това е известно. Но това не променя факта, че няма авария.

БОЙКО БОРИСОВ: Разбирам, никой не говори за авария. Плановият ремонт да се направи качествено в срок, не прибързвайте. Но това също са ни загуби.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Бързаме много, защото всеки ден са милион и половина. Така че десет дни са 15 милиона лева грубо загуби, макар и не в мащабите, за които сега се говори за стотици милиони. Но 15 милиона са си 15 милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: Петнадесет милиона лева как би ги понесъл Вежди Рашидов. С каква радост би ги приел. И не само той.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Не само той.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова преди малко казах - държавните фирми да спрат да се държат все едно не ги интересува бюджетът. Не е едно и също печалба един или два милиона, не е едно и също дали печели АЕЦ-а 50 или 100 милиона, защото нашият проблем е да увеличим приходите. Разходите сме ги свели до нула.