Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняем Христо Атанасов Ковачки за извършени данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По отношение на Христо Ковачки е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 300 000 лева.
Това е рекордна гаранция, като стана ясно, че Ковачки ще я обжалва, но в същото време ще сътрудничи напълно на разследването.

Главният прокурор:
Не е по-важно Ковачки да бъде оставен в ареста, а производството срещу него да приключи
                      Още...

Процесуално-следствените действия се извършват под ръководството на прокуратурата, съвместно с дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност" към Главна дирекция „Криминална полиция".

До момента с разрешение на Софийския градски съд са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта.

На въпрос какви обекти са били претърсвани, прокурорът Николай Кокинов заяви: „Не мога да коментирам нищо".

Десислава Филипова - личен PR на Ковачки съобщи за news.bg, че бизнесменът е бил в сградата на бившата ГДБОП (сега дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност), където е разпитван около 15 минути.

Самият Ковачки е казал, че ще съдейства с каквото може на разследващите органи. „Всичко е било възпитано, културно", каза Филипова.

Ковачки разследван две години и половина
                      Още...

По думите й всичко необходимо ще бъде предоставено на разследващите органи. „Имаме интерес да има бързо, ясно разследване с ясни резултати", каза в заключение Филипова.

Ето и коментарът на Христо Ковачки, цитиран от БНР:
„За мен това, което става е странно. Мисля, че колкото по-бързо приключат проверките и колкото по-бързо се стигне до съд, толкова по-лесно ще можем да кажем дали имаме някакви нарушения или не.
Ако трябва да съм честен, за мен това, което се случи днес беше една огромна изненада.
Но има позитиви в това, което се случва и позитивите са, че можем да се похвалим пред Брюксел, че имаме човек с определено икономическо влияние, на който е поискана такава рекордна гаранция (300 хил.лева, бел.ред.).
Това, че подкрепям движение „Напред", е моя гражданска позиция. Ние от тук нататък ще доказваме това, че тези обвинения са несъстоятелни.
Аз предпочитам да съм в български арест, за да съм в България, отколкото на каквото и да е друго място, да стоя на страни и т.н.
Не ме плашат арест и други такива работи. Вярвам в това, което се случва в тази държава. Искам да има позитивизъм. Това, което ние говорим в движение „Напред", е да се промени нещо."

Хората на Ковачки спокойни. Няма опасност от разпадане на коалицията "Напред"
                 Още... 

Припомняме, преди 10 дни партията на Христо Ковачки „Лидер”, заедно с ВМРО и земеделците от ЗНС основаха коалиция „Напред”, чиито амбиции са трайно настаняване в българската политика и влизане в следващия парламент като трета политическа сила.

По-късно стана ясно, че след днешните обиски в офиси и жилища на бизнесмена се очаква размерът на данъчните престъпления, за които му беше повдигнато обвинение, да достигне 12-13 млн. лв.
Освен него се проверяват и управители на фирми на бизнесмена, но повдигнати обвинения все още няма.
Периодът, за който се разследва Христо Ковачки е 2005 - 2007 г.