"Сега ще стане ясно има ли нещо скрито, дали има задкулисие.

Това каза Гроздан Караджов от Реформаторския блок относно приемането на промени, свързани с преместването на парите от частните пенсионни фондове в НОИ.

Той заяви,че не може да си отговори на въпроса защо се правят промените точно в пенсионната система - без да има качествен анализ, експертно мнение - „Така, след 15 години работеща система да се променя за 10 дни без предизвестие."

Никой не ни плаща, за да играем защитници на частните пенсионни фондове", категоричен беше Караджов.

„Министерския съвет няма да приеме нормативните документи преди коалиционните партньори да се разберат", увери той. Караджов заяви, че очакват две неща - или с нов закон да се изменят сега приетите текстове, или самата наредба, която ще се изработва от МС, да не позволи българските граждани да бъдат ощетени .

Попитан има ли причина да се национализират частните пенсионни фондове той категорично отговори, че такава причина няма.

Официално няма гнили ябълки сред частните пенсионни фондове", каза Караджов, но допълни, че са се разбрали Комисията за финансов надзор (КФН) да направи проверка в сектора. „Но нито аз, нито българските граждани вярват на проверката на КФН, а причината е случилото се с Корпоративна търговска банка", заяви той.

Караджов допълни и че в момента се водят разговори с ГЕРБ, но ако диалогът не даде резултат ще бъде сезиран Конституционният съд. В последствие ще мисли и за други решения, тъй като „ние сме единна коалиция в това отношение, ние, Патриотичния фронт и АБВ".

В студиото на Нова телевизия Румен Гечев от БСП също направи аналогия със случващото се в пенсионната система и скандалния фалит на КТБ през лятото на тази година. "видяхме как малката гъба става голяма", каза Гечев и припомни, че активите на КТБ са се увеличили три пъти именно по време на управлението на ГЕРБ.

Румен Гечев е убеден, че гласуваните промени не са домислени и не са задълбочени. Според него просто едни 8 милиарда ще влязат в бюджета и ще бъдат изхарчени. "Не казвам, че някой ще ги открадне, просто ще ги изхарчи за друго", обясни Гечев.

Според него е нужен един задълбочен анализ на пенсионната система в продължение на месеци и с участието на специалисти. Той припомни и прозрението си, че веднага ще се появят играчи, които да насъскват хората срещу фондовете.