След над 10-часов пленарен работен ден депутатите приеха със 120 гласа „за", 57 „против" и 35 „въздържал се" въвеждането на право на избор на всеки българин, роден след 1960 година, къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване - в НОИ или както досега - в частен пенсионен фонд.
Започналите първа работа пък трябва изрично да поискат допълнителното осигуряване да е в пенсионен фонд, иначе остават само в НОИ.

Изключително оспорваната идея на ГЕРБ, неодобрена от коалиционните им партньори, мина с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ и двама независими.

В пленарна зала стои въпросът кой ще подкрепи предложените промени за допълнителното пенсионно осигуряване. На кое кафе се постигна договорката? Кога се изпи това кафе?

Тези въпроси постави от парламентарната трибуна в началото на дебата по промяната председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Пенсионната реформа не гарантира свобода на избор, предупреди Плевнелиев
Още...

В късния следобед народните избраници се захванаха най-накрая със спорното предложение на ГЕРБ за въвеждане на право на избор на българите къде да държат парите си от допълнителното пенсионно осигуряване - в частните пенсионни фондове или в Националния осигурителен институт (НОИ).

Реформаторът е на мнение, че предложената идея е вкарана „през задния вход" на пленарна зала и зад него стои различно мнозинство от това, което е зад кабинета „Борисов 2". В РБ са убедени, че проблемът сега е в мнозинството, което ще застане зад предложенията.

Припомняме, „рамо" на ГЕРБ засега със сигурност ще ударят от ДПС, което най-вероятно ще е достатъчно за приеемане на промените, срещу които се обединиха почти всички у нас - партии, бизнес, общественост, експерти.

Депутатът от РБ предупреди колегите си, че всеки с гласа си при това гласуване поема много сериозна отговорност и именно заради това всеки трябва да мисли какво ще направи за мнозинството, за управляващата коалиция и за държавата.

Къде в бюджета на ДОО е отразен ефектът от тази промяна, защото няма нито ред, нито цифра, нито знак", поиска да разбере още Кънев и сам намери отговора: „Никой не знае какъв ще бъде ефектът".

С поставения от Радан Кънев въпрос се съгласи и социалистката Мая Манолова и от своя страна изтъкна, че питането е наистина дали управляващото мнозинство ще събере необходимите 121 гласа „за" да си приеме текстове. „Колко атаки ще получи обаче този бюджет пред Конституционния съд?", попита още Манолова.

Стопанската камара поиска президентско вето върху приетите промени
Още...

Представителите на Патриотичния фронт няма да подкрепят идеята на ГЕРБ за промени по отношение на допълнителното пенсионно осигуряване. Това се зарече от парламентарната трибуна съпредседателят на фронта Валери Симеонов.

„Ние научихме за тази промяна от медиите. Тази поправка трябва да се направи след сериозен финансов анализ", обясни позицията на патриотите Симеонов и предупреди, че без подобен анализ поправката би била сериозна авантюра.

От думите му стана ясно, че и патриотите се вълнуват много от самото гласуване на тази промяна и от това кой точно ще я подкрепи. В ПФ се чудят защо всички парламентарно представени партии вече са се изказали по въпроса, а само една не го е направила. „Прилича ни на мълчанието на агнетата", се обърна Валери Симеонов към ДПС.

Това може би провокира ДПС и бившият социален министър Хасан Адемов се качи на парламентарната трибуна. Той повтори това, което коментира и през седмицата, а именно, че, ако в предложения текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовият модел, ДПС ще бъде първата политическа силя, която ще гласува против.
Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против. Кой от текстовете визира това, за което говорим", попита обаче Адемов.

"Гаф" за малко да "взриви" приемането на бюджетите
Още...

В никакъв случай от ДПС не сме съгласни да се противопоставя солидарният стълб срещу частните пенсионни фондове, обяви още Адемов и добави, че разликата е огромна и частните пенсионни фондове са допълващ сегмент. "Тези сегменти не могат да работят един срещу друг", категоричен бе той.

"Ние сме либерална партия и за нас основната ценност е да уважим правото на свободния избор. Никъде в текстовете няма национализация и някой насила да накара осигурените да направят своя избор", обяви Хасан Адемов, с което даде да се разбере, че ДПС са готови да подкрепят промените в пенсионната система.

Мартин Димитров от Реформаторския блок веднага репликира Адемов. „Ако сте млад човек и започнете работа, и не си определите фонд, служебно отивате в НОИ. Това ли е свобода на избора, попита Димитров.
По думите му, през 2013 година 43 хиляди души са разпределени служебно, ако 2015 година се повтори същото, над 40 000 ще отидат служебно в НОИ без право на избор. Очаквам професионализъм и да признаете, че това не е свобода. Призовавам парламента и вас г-н Адемов да бъдете честен и да не подкрепите тези текстове, зяви Димитров.

Не бива да се спекулира с кого се гласува, когато става въпрос за принципи", пък е на мнение народният представител от „Атака" проф. Станислав Станилов. Той изтъкна, че на атакистите дори им се е налагало да гласуват еднакво с Патриотичния фронт и това се обяснява с „понякога интересите съвпадат, когато става въпрос за принципи".

„По Конституция е възможно да се правят подобни промени между първо и второ четене", напомни на депутатите министърът на финансите Владислав Горанов по отношение на критиките, че подобна промяна не може да се прави така набързо.

Аз не бягам от отговорност", отбеляза финансовият министър. Той поиска думата от парламентарната трибуна, за да защити предложението си за въвеждане на право всеки българин да прецени къде да отиват парите му за допълнително пенсионно осигуряване.

„Не приемам свободата на избора да се зачерква с мотива, че Народното събрание не може да вземе решение. Аз се чувствам готов да предложа това решение, ГЕРБ се чувства готова да го подкрепи", изтъкна Горанов.

Той все пак е съгласен, че предложеният текст - всеки, който тепърва започва своето пенсионно осигуряване да има само една година за избор, може да претърпи промяна.