Пореден протест в защита на Иракли се организира в социалната мрежа Facebook. Toй е насрочен за понеделник в 18,30 пред сградата на Народното събрание.

От организацията „Да спасим Иракли" съобщават, че поредният инвеститор с мераци за строеж в местността е е фирма „Емона 2000".

Този път планът включва 30 къщи и резиденции. Дружеството е собственост на Добрин Иванов според Търговския регистър. Строител е "Агрогруп Екзакт", допълва mediapool.

От „Да спасим Иракли" настояват за обявяването на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията.

От там предупреждават, че със забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по Евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието, България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.

Всичко е наред, мотивите на еколозите са тенденциозни, обяви МОСВ
Още...

Спешно е обявяването на защитените зони, както за Камчийски пясъци, така и за Иракли-Емине. Временните решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни. Само твърди и решителни системни действия могат да предотвратят унищожаването на зоните и съд за България, категорични са от „Да спасим Иракли".

Предстои България да докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година - рискът да се окаже, че много от тях са били унищожени поради бездействие на Министъра на околната среда и водите и ненавременно изпълнение на императивни задължения е съвсем реален. Пример за това е случаят Камчийски пясъци, започнал по време на тройната коалиция и за който три години Нона Караджова не използва правомощията си да върне статута на защитена местност, подчертават от организацията.

Гражданската група настоява за спешното приемане на такава заповед с адекватен режим на забрана за строителство в зони А и Б на крайморските територии и ограничение за зона В, където то да важи за строителство върху земеделски и горски фонд.

„Да спасим Иракли" ще предложи и експертен текст на заповедта за обявяването на защитена зона Иракли-Емине, съобразена с изискванията на Директивата за природните местообитания, на вниманието на МОСВ с цел ускоряване одобряването на такава заповед.

Това в никакъв случай не означава, че няма да настояваме за включването на цялата зона Иракли - Емине в нова или досега съществуващата защитена територия, за да е гарантирано и по българското законодателство целостта на зоната, посочват в заключение от там.