Екоминистерството обяви за тенденциозни и лишени от градивност мотивите на инициативата „Да спасим Иракли" срещу изграждане на ваканционен комплекс в местността Кладери.

Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност, в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс, коментират още от ведомството.

Наредената от министър Караджова проверка показва, че територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана.
Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки - бивш пионерски лагер и почивна станция.

Независимо от това, подчертават от МОСВ, директорът на регионалната екоинспекция е изискал да се изготви пълен доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000.

Процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност.

Решението по ОВОС е издадено през август 2011 г. С него се одобрява реализирането на инвестиционното предложение, като са въведени редица условия за всички фази на изпълнението (проектиране, преди започване на строителството, по време на строителството, по време на експлоатацията), които да гарантират опазването на околната среда и режима на зоните от Натура 2000.

Изтъква се, че по време на изготвянето на доклада са проведени консултации с всички заинтересувани страни, осигурен е обществен достъп на Доклада по ОВОС и е проведена среща за обществено обсъждане. Не са получени възражения срещу осъществяването на инвестиционното предложение.

Веднага след издаването му решението по ОВОС е публикувано на интернет страницата на РИОСВ Бургас, но не е обжалвано в законния срок. Сигнали и възражения срещу документа не са постъпвали до този момент нито в инспекцията, нито в централното управление на МОСВ, подчертават от екоминистерството.