Висшият съдебен съвет не успя да избере нов председател на ВКС.

По време на гласуването нито една от кандидатките не събра необходимите 17 гласа, за да поеме председателския пост.

Таня Райковска бе близо до поста, събирайки 15 гласа „за", „против" - 6 и „въздържал се" - 3.
Павлина Панова пък бе подкрепена от 9 „за", 8 - „против" и 7 „въздържал се".

Стана ясно, че оттук нататък ще има нова процедура, в която могат да вземат участие и други кандидати.

Сроковете за новата процедура за избор на шеф на ВКС не са фиксирани в закона, посочи Соня Найденова, член на ВСС. Предвид факта, че мандатът на сегашния председател на ВКС Лазар Груев изтича през ноември, ВСС ще се мобилизира, за да може в най-кратки срокове да започне новата процедура.

Според Найденова представянето и на двете кандидатки е вдигнало доста високо летвата.

Тя опроверга възможността предстоящите парламентарни избори да окажат влияние върху новата процедура и избора на съдия номер едно. „Една процедура, която следва да се случи при разписаните в закона срокове, не може да се съобразява с това какви други събития в обществото биха настъпили", коментира Соня Найденова.

Изборът започна тази сутрин, като двете кандидатки бяха препитвани общо 7 часа, след което ВСС заседава, за да се стигне до неуспешното гласуване. Така един цял работен ден прекара ВСС в обсъждания, но в крайна сметка така и не избра нов председател, което налага провеждането на нова процедура.

Припомняме, вотът бе чрез машинно гласуване, гарантиращо анонимност и невъзможност за манипулации - според авторите на системата.

Вариантът да не бъде избран председател на ВКС е бил обсъждан, коментира правосъдният министър Христо Иванов. Той бе сравнително лаконичен и по думите му членовете на ВСС би трябвало да коментират развилата се ситуация.

Ще изчакам, ще обмисля, ще преценя силите и възможностите си. Това заяви след гласуването едната от кандидатките за председател на ВКС - Павлина Панова.

„Ако има колеги, които биха искали отново да ме номинират, тогава ще разсъждавам по този въпрос", така Панова коментира евентуалното си участие при втори опит за избор. Кандидатирането не е мой избор и мое решение, трябва да има номинации на поне 5-има членове на ВСС, посочи тя.

Това, че била „осветена" публично по-рано от кандидатурата на опонентката й било по-добре за колегите й, тъй като има повече време да се представят мотивите в подкрепа и против.

Попитана дали смята, че този избор зависи от политическата конюнктура, Панова заяви, че се надява да не е така. Според нея ВСС се е постарал да насрочи дата за изслушване преди изборите с цел да демонстрира, че няма зависимост с политическата конюнктура.

При новата процедура за членовете на ВСС ще бъде още по-трудно да убедят обществото, че не се влияят от никакви политически конюнктури, смята Панова.

Другата кандидатка за поста Таня Райковска излезе през страничен вход, така че журналистите не успяха да уловят нейната реакция след гласуването.