Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата по избор на председател на Върховния касационен съд (ВKС). За първи път съдия номер едно ще бъде жена.

Двете кандидатки, които се борят за поста, са съдиите Таня Райковска и Павлина Панова.

Камен Иванов, член на ВСС, представи кандидатурата на Павлина Панова. Иванов изложи мотивите на петимата членове на ВСС, които са предложили кандидатурата й.

Съдия Панова е завършила юридическото си образование в СУ „Св. Климент Охридски" и е преминала през всички нива в съдебната йерархия. Работила е като прокурор, впоследствие като съдия в Софийския районен съд (СРС), Софийския градски съд (СГС), Софийския апелативен съд (САС). Към настоящия момент е съдия във ВКС, където е и зам.-председател на Наказателната колегия.

Иванов изтъкна, че като съдия във ВКС Панова познава дейността на съдиите и от момента, в който заема поста на зам.-председател на ВКС, е утвърдила и собствения си авторитет и този на Наказателната колегия.

Иванов изрично подчерта, че е от изключително значение бъдещият председател на ВКС да познава задълбочено Европейската конвенция за правата на човека и практиката в тази насока.

В качеството си на експерт Панова е натрупала завиден опит в международни проекти. Безспорен, по думите на Иванов, е морала на Панова, сред които чувството за справедливост, безпристрастност и почтеност.

Гласуването ще е машинно, като за всеки от кандидатите за председател на ВКС се гласува според поредността на постъпване на заявленията, чрез електронната система за гласуване. Всеки член на ВСС има право да гласува „за" само за един кандидат.

От ВСС са категорични, че системата за машинно гласуване дава гаранции, че за един гласуващ ще бъде отчетен само един глас, вотът ще бъде обработен от машината и отчетен на електронното табло коректно, както и че се гарантира тайната на гласуването, защото няма начин да се извърши проверка кой как е гласувал.

Абсолютно невъзможно е от системата да бъде извлечена информация от кой пулт как е гласувано, както и манипулиране на тайния вот от пултовете", декларират съставителите на въпросната система.

Не можем да си позволяваме повече да бъде поставяно под съмнение качеството на българското правораздаване, категорична е Панова. Тя представи концепцията си за работата й като административен ръководител на ВКС, като изтъкна необходимостта от доверие на международните ни партньори.

„Силите, куража и мотивацията да приема тази номинация ми дава моя професионален опит до момента за изграждане на профила на един съдия, който отговаря не само на националните, но и на европейските стандарти", обясни Панова.

От момента, в който е била предложена и избрана за зам.-председател на ВКС, тя се стреми да залага тези високи стандарти в работата си. Панова се похвали с подкрепата на колегите си. Тя отчете, че изборът за председател на ВКС се прави в момент, когато обществото страда от тежка институционална криза, а в същото време се говори за засилване на независимостта на съдебната система.

Опитът на Панова като съдия и зам.-председател на ВКС и като член на различни държавни органи, й дават увереност, че може да има „един абсолютно държавнически подход в ръководството на ВКС".

Авторитетът на председателя на ВКС, според Панова, изисква да работи за спечелването на доверието на обществото.

Повишаване отговорността и активността на ВКС в законодателния процес в страната, е първата цел, която Панова си поставя, ако спечели битката. Качеството на ВКС като висша съдебна инстанция, погледът върху законите в страната и начина на прилагане го поставят в убедителна и удобна позиция да контактува с институциите, смята тя.

Панова залага на идеята върховните съдии да участват в редица работни групи на правосъдното министерство. Тя изтъкна, че създаването на работещи на практика закони, които не съдържат и не залагат бъдеща противоречива практика, е отговорност не само на законодателя и изпълнителната власт.

Според кандидатката ВКС трябва да има волята силите и капацитета да сезира все по често Конституционния съд и да изразява компетентни становища по конституционни дела.

Тя обърна внимание на правната сигурност, като изтъкна, че противоречията в правоприлагането са присъщи на всяка съдебна система. Панова е на мнение, че председателят на ВКС трябва да заложи такава организация на всички колегии на висшата съдебна инстанция, че да може максимално бързо да открива противоречията в собствената си съдебна практика и да ги отстранява.

Тя е готова да инициира дискусия в системата по отношение на това какъв е смисълът на тълкувателната дейност и кои са принципите. Целта е тълкувателните решения да са все по-консолидирани, да обединяват, а не да разединяват съдебната практика в страната. В тази насока кандидат-председателят на ВКС залага на създаването на експертно звено за анализ на противоречивата практика на съдилищата и на самия ВКС, ако се наблюдава там.

Тя ще работи и за осъществяването на електронното правосъдие.

Близо 3 часа ВСС изслушва Павлина Панова. Членовете на ВСС подложиха на разпит по различни въпроси кандидатката за председател на ВКС. Панова отчете наличието на проблем с познаването на Европейската конвенция за правата на човека и на европейското право. Причината е липсата на цялостна визия за масово обучение на магистратите по тези правопорядъци.

„Необходимо е да има някаква задължителна форма на обучение и може би ВСС трябва да въведе това", подчерта Панова.

Панова се обяви „за" провеждането на функционален одит на администрацията, който да установява дали е налице излишък или недостиг на служители.

Кандидатката коментира и финансовото състояние на ВКС, като оцени, че заложеният за следващата година бюджет от над 18 млн. лв. е добър вариант, ако бъде отпуснат. Сериозно перо е ремонтът на Съдебната палата, наложил се поради щетите от градушката. От друга страна обаче са нужни и средства за компютърно обезпечение на върховните съдии. Сериозно перо в бюджета трябва да бъде заложено и за конкурсите.

След кратка почивка процедурата по избор на председател на ВКС продължи с  представянето на другата кандидатка. Светла Петкова, член на ВСС, представи съдия Таня Райковска, другият претендент за председателския пост.

Таня Райковска е изкачила всички стъпала в кариерата си в рамките на 33-годишна съдебна практика. Към момента е зам.-председател на ВКС и ръководи Търговската колегия. Петимата членове на ВСС, предложили Таня Райковска, смятат, че именно тя е верният и перспективен кандидат за председател на ВКС за следващия 7-годишен период.

„За мен ВКС е действително един европейски съд", заяви от своя страна Таня Райковска. Концепцията й следва няколко основни принципа. Водещ е принципът на приемственост, съчетана с новаторство. Райковска изтъкна, че е много важно председателят на ВКС да отчита мнението на съдиите във ВКС и в страната като цяло. Ръководителят на ВКС не трябва да забравя, че е съдия, но е пръв сред равни, сред колегите си, напомни Райковска. 

Моят стремеж не е към концентрация на власт", обяви кандидатката, припомняйки, че е била председател на отделения и знае какво е.  Райковска изтъкна, че съдия номер едно не е началник на съдиите. Той по никакъв начин няма право и не може да влияе на съдиите и да нарежда как да бъдат решени конкретните дела. Неговите функции са свързани с управлението на институцията.

Райковска обяви, че се изправя пред петия Висш съдебен съвет, който ще оценява дали тя притежава качествата да оглави ВКС.

Райковска представи подробно управленската си концепция. Тя изложи целите, като започна с ролята на добрия управленски екип. Повишаване качеството на правораздаване и подобряване на системата за електронно разпределение са сред идеите й.  Кандидатката изтъкна необходимостта от подобряване на материално-техническата обезпеченост, тъй като има проблем с решаването на делата в срок.

Таня Райковска декларира, че съдия номер едно трябва да контролира дали съдиите депозират декларации пред Сметната палата. За да се избегне корупцията, тя изтъкна още необходимостта от създаване на унифицирана система за обработване на жалбите на граждани.

Почти 7 часа продължи представянето на двете кандидатки за председател на ВКС - Таня Райковска и Павлина Панова. Правосъдният министър Христо Иванов призова висшите магистрати да гласуват положително за една от двете кандидатки. Той определи като инсинуации твърденията в последно време, че вотът в тази зала се определя от политическата конюнктура.