Противоракетният щит в Европа е заплаха за нашата сигурност. Американският противоракетен щит заплашва нашия потенциал и ние трябва да отговорим на това.

Това обяви руският президент Владимир Путин на ежегодната „голяма" пресконференция в Москва, която обикновено продължава няколко часа, съобщава руски медии.

Има толкова много ядрени глави в Европа и никой не ги контролира, смята той.

Не е нужно да защитавате всички, всичко, от което се нуждаете, е да се въздържате от провокация, каза Путин.

Според руския президент „Искандер" е една от най-мощните системи в света.

Все още не сме решили дали да разположим комплекс „Искандер" в Калининград, заяви той и добави, че разполагането на системата е логистичен отговор на заплахите, които „ни заобикалят".

Припомняме, преди няколко дни стана ясно, че Русия възнамерява да разположи системи „Искандер" в Калининград заради щита. Руският външен министър Сергей Лавров повтори няколко пъти през последните дни, че ако се постигне окончателно споразумение за иранската ядрената програма, щитът на САЩ и НАТО се обезсмисля.

Путин коментира и други теми.

По думите му БВП на Русия през 2013 година е нараснал до 1.4%-1.5%.

Запитан кой може да го наследи на поста, Путин отговори: „Генадий Зюганов, Владимир Жириновски, Сергей Миронов, Дмитрий Медведев.

„Нищо не могат да кажа за моя наследник", подчерта той.

Във връзка с игрите в Сочи, Путин поясни, че очаква победи от руските атлети, но според него те трябва да покажат кураж и умение за победа.

Руският президент коментира и приетата вчера амнистия. Според него правителството трябва да бъде сигурно, че не се позволява на никой да нарушава закона.

За „Пуси Райът" каза, че ги съжалява.

„Просто PR кампания, ние решихме да ги накажем не заради това, те просто пресякоха „червената линия". Амнистията не е свързана с „Пуси Райът" или „Грийнпийс", подчерта руският държавен глава.

Действията на „Пуси Райът" унижиха стойността на жената, каза Путин.

Той говори и за икономиката.

Според него Русия е в списъка на 100-те страни с добри условия за правене на бизнес.

Искам руската икономика да бъде по-ефективна, искам да подобря бизнес климата", заяви Путин.

По отношение на опозицията, той каза: „Ако Навални представлява заплаха, не трябва да му се позволява да участва в избори с правни средства".

За катастрофата в Казан, Путин разясни, че не трябва да се обвинява екипажът, а че проблемът е в авиационната индустрия. „Ние трябва да развием вътрешна авиационна индустрия", заяви той.

За Газпром държавният глава каза, че възможна е приватизация, когато условията са равнопоставени по отношение ресурси-консумация.

Като цяло, Газпром може да се придвижи към приватизация, само когато сме определили равномерно условия, които са свързани основно с консумацията на енергийни ресурси, от икономическа гледна точка най-вече", каза той.

В края на пресконференцията Путин заяви, че колапсът на Съветския съюз е „трагедията на XX век".

Пресконференцията продължи 4 часа и 5 минути.

В същото време стана ясно, че Ходорковски е поискал амнистия, а Путин възнамерява да му я даде. Той прекара 10 години в затвора, има болна майка, мисля че можем да вземем това решение, заяви Путин.

Но адвокатът на Ходорковски каза, че той не е изпращал молба за амнистия. Иначе той се очаква да напусне затвора през август 2014 година.