Нямаме нищо против участието на Украйна в Европа, но ние трябва да защитим нашите интереси.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на ежегодната „голяма" пресконференция в Москва, предаде „Гласът на Русия".

Ако Украйна сключи споразумението с ЕС, Киев няма да може да продава нищо на Русия, просто прочетете документите, каза той и добави, че може да се подходи към приемане на стандартите на ЕС и към икономическото ниво, но за това Киев се нуждае от пари.

Щитът в Европа ни заплашва и трябва да отговорим на това, обяви Путин
Още...

Надяваме се да успеем да намерим дългосрочно споразумение за цените на газа и да задълбочим сътрудничеството си с Украйна, поясни той, допълвайки, че предишните газови контракти с Украйна са били абсолютно икономически оправдани.

Припомняме, преди няколко дни украинският президент Виктор Янукович се срещна с Путин в Москва. Двамата договориха цената на газа за Украйна да падне с 140 долара и закупуване от страна на Русия на украински ценни книжа за 15 милиарда долара.

Без никаква ирония, ние разглеждаме Украйна като братска държава и заради това се нуждае от подкрепата ни в трудни икономически времена, каза Путин.

Ние трябва да подкрепим Украйна, докато това е страната, която е много близо до Русия, смята той.

Според него решението на Русия да помогне на Украйна е взето, тъй като Украйна е в тежка политическа и икономическа ситуация.

Помощта за Украйна в никакъв случай не е свързана със събитията в Киев и разговорите с ЕС. Защо подкрепяме Украйна? Братството и прагматичността ни водят, подчерта руският президент.

Ако Украйна подпише споразумение с ЕС, каза той, страната рискува да стане европейска аграрна анексия.

Ако Евромайдана беше се случил в Москва, той щеше да бъде разрешен в съответствие с руските закони, каза Владимир Путин.

Достъпът на Украйна до всяко споразумение или съюз се отнася само до украинското общество и тяхното легитимно правителство. Русия не краде европейската мечта на Украйна, обяви президентът на Русия.

Защо по дяволите не прочетете споразумението на ЕС преди да се опитвате да го подпишете. Ще събори вашата икономика, обърна се руският президент към Украйна.

Ако Киев подпише споразумението с ЕС, то тогава Русия няма да може да им предостави повече никакви облаги, заяви той.

Попитан дали може да се повтори ситуацията с Южна Осетия и Абхазия в Крим, руският президент каза, че „нищо, което се случи в Абхазия и Южна Осетия през 2008 година, е възможно в украински Крим".

Ние обръщаме внимание на руските малцинства в другите страни. Няма да влезем в страната и да налагаме нашата воля, това е немислимо и невъзможно. Грузинската армия атакува руски войници и международни миротворци през 2008 година. Русия трябваше да отговори", поясни той.

Путин коментира и други теми.

Запитан за Сноудън, той каза: „Никога не съм срещал Сноудън, защото съм зает човек. Истината трябва да бъде казана, той е доста интересна личност за мен".

Сноудън направи своя избор, дадохме му шанс да живее в Русия. Нашите агенции не работят със Сноудън, не сме го разпитвали. Вие знаете защо Сноудън остана в Русия, подчерта той.

Русия просто му даде убежище, каза той.

По думите му Русия не е се опитвала да научи детайли от Сноудън за работата на американското разузнаване срещу Русия.

Завиждам на Сноудън. Шпионажът е най-старата професия в света, ние няма да споменаваме за други най-стари професии, заяви той.

Нямат значение критиките срещу американските ни приятели, вярвам, че цялата тази работа е, за да се предотврати тероризъм. Това, което направи Сноудън, е благородна кауза, променяща вижданията на западните лидери, твърди президентът на Русия.

Според него действията на разузнавателните служби трябва да бъдат ограничени, но те помагат в борбата срещу тероризма.

За задържаните активисти на „Грийнпийс", Путин беше категоричен: „Не мисля, че е приемливо да се използва кампания за околна среда, за да се популяризират".

Активистите на „Грийнпийс" се опитаха да атакуват платформата Приразломная, това беше PR акция. Това е наистина лошо, надяваме се, че няма да се повтори отново.

Нужно е да минимизираме рисковете за околната среда, готови сме да сътрудничим с „Грийнпийс", каза той.

За Грузия руският президент каза, че „имаме велика култура, духовни връзки с Грузия, но имаме и конфликтни ситуации". По думите му Русия може да подкрепи безвизов режим с Грузия.

Путин е на мнение, че страната му е допринесла много за разрешаване на международни проблеми, включително за Сирия и иранската ядрената програма.

ООН свърши съществена работа. Но без САЩ, ЕС и Китай тези резултати нямаше да бъдат възможни. Благодарим им за тази работа, заяви той.

Относно доставяния в ЕС руски газ, Путин каза: „ЕС ни обвинява за цените на природния газ, но ние сме в изгодна позиция в сравнение с тях".Руският президент поздрави Китай за първата им космическа мисия до Луната.

Според него има нов импулс в отношенията между Русия и Китай.

Китайското правителство предприе важна стъпка към увеличаване на икономическото сътрудничество, заяви той.

За Иран Путин каза, че Ислямската република е приоритетен партньор на Русия и че двете страни ще разширят сътрудничеството си във всички области.

По думите му трябва да се разрешат всички проблемни въпроси, които пречат на Иран и Израел да развият позитивни отношения.

Администрацията на Обама е изправена пред натиск от различни играчи в Иран, Конгресът пък е на страната на Израел. Иран е нашият най-близък партньор. Не мисля, че САЩ ще наложат нови санкции, но тяхната позиция зависи предимно от позицията на Израел, заяви той.

Санкциите срещу Иран са контрапродуктивна опция от гледна точка постигане на крайно решение. Вярваме, че Иран има право да развива мирна ядрена програма. Принципната позиция на Русия е Иран да развива свои технологии за ядрена енергетика, доколкото тя е мирна. Постигнатият прогрес с Иран не е благодарение само на усилията на Русия, но и заради прагматичните стъпки, които предприеха САЩ, подчерта Путин.

На днешната пресконференция, която продължи 4 часа и пет минути, бяха акредитирани 1326 журналисти. Преди пресконференцията Путин е давал 8 такива пресконференции, които са продължили 24.59 часа.

Средно те продължават между 2 и 4 часа.