От Софийския апелативен съд обявиха, че най-адекватната мярка за двамата "детегледачи" на пребития 3-годишен Христо, е задържането им под стража.

От прокуратурата бяха категорични, че се касае за опит за убийство и съдът не трябва да уважава искането на обвиняемите за по-лека мярка. В съдебната зала Александър заяви, че съжалява за случилото се.

Съдебният състав остави двамата в ареста като изложи следните мотиви: на първо място фактът, че малкият Христо е приет в института за спешна медицинска помощ "Пирогов" с множество наранявания и черепно-мозъчна травма. Съдията изтъкна че детето не е било извеждано навън, а нараняванията му са получени именно в апартамента, където е бил отглеждан.

Според апелативните магистрати медицинската експертиза доказва, че черепно-мозъчната травма на Христо не е получена от падане, както първоначално обвиняемите са твърдели, а в следствие на удари с тъп предмет.

И днес съдът потвърди факта, че Христо е бил подлаган системно на тормоз, за което свидетелстват и по-старите му наранявания. Апелативният съд взе предвид и показанията на свидетели от досъдебното производство.

"Няма да се укрия, добър ученик съм, родителите ми не са ме лишавали от нищо". С тези думи обвиняемият за побоя над 3-годишния Христо Патрик Първев се обърна към апелативните магистрати и поиска по-лека мярка за неотклонение.

За разлика от него другият обвиняем за жестокия побой Александър Донов не пожела да прави никакви изявления.

Софийски апелативен съд разглежда жалбите на двамата подсъдими срещу решението на Софийски градски съд, с което те бяха оставени в ареста.

Адвокатът на Патрик Георги Георгиев изтъкна, че двамата обвиняеми са потърсили помощ, за да не се стига до фатален изход на детето. Този свой аргумент той даде срещу правната квалификация на деянието - прокуратурата ги обвинява в опит за убийство. Адвокат Георгиев изтъкна, че Патрик е положителен младеж, освен това не е осъждан и е само на 18 години.

Адвокатът на Александър Владимир Велевски помоли съда да отмини решението на първоинстанционния съд и да постанови по-лека мярка за неотклонение. Юристът бе категоричен и този път, че няма доказателства, че двамата са искали да убият малкия Христо.

Известно е още от рисмкото време, че точността на юристите е в основата на правораздаването, подчерта адвокат Велевски. По думите му бащата на обвиняемия Александър и майката на другия обвиняем Патрик са разпитвани без да им бъде пояснено, че могат да не дават обяснения. Адвокатът изтъкна, че тези разпити са събрани в нарушение на процесуалния закон. Той добави и за своя клиент, че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление при постановяване на по-лека мярка.

Заседанието продължава с тезата на прокуратурата, след което се очаква решението на Апелативния съд.