Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Патрик и Александър - момчетата, които са обвинени за жестокия побой на 3-годишния Христо.

Съдия Емил Дечев отбеляза, че двамата младежи са малтретирали детето редовно и дори с удоволствие.

В късния следобед съдебният състав даде ход на заседанието за мерките за неотклонение на двамата "биячи".

При влизането в съдебна зала и опита на медиите да разберат какво е отключило агресията у двамата 18-годишни младежи „детегледачи", адвокатът на Александър се развика истерично. Той започна да гони журналистите, защото искал да говори с клиента си.

Двамата обвиняеми останаха безмълвни и с наведени глави.

Припомняме, Александър Донов и Патрик Първев били наети да се грижат за момченцето от майка му Невена Велинска, която е цигуларка и през лятото работи на круизни кораби в Скандинавието. Те започнали да се грижат за Христо на 26 юни. Майката предлагала добро заплащане на хората, които го гледат - 1200 лв. месечно плюс разходите за изхранването му и други.

В понеделник вечерта малкият Христо е приет по спешност в „Пирогов" след жесток побой. Той е бил в кома, от която излезе едва днес сутринта. По тялото му бяха открити множество синини. Христо имаше и мозъчен кръвоизлив. Той бе опериран.

Патрик и Александър са обвинени в опит за убийство на детето. Те дори снимали побоя.

Съдия Емил Дечев прецени, че всичко сочи Патрик и Александър като автори на зверския побой над 3-годишния Христо. Този извод съдия Дечев базира на протоколите за оглед на местопрестъплението, показанията на свидетели, сред които и майката на детенцето, както и заключението от съдебно-медицинската експертиза.

Още преди фаталния побой, при разговор по Скайп майката, която е в чужбина, е забелязала синина по лицето на сина си. Впоследствие от показанията на друга свидетелка се установява, че Александър и Патрик са затворили в шкаф момченцето. Това свидетелката разбрала от видео разговор между двамата, по време на който се смеели на постъпката си.

От снимките, които майката е предала на флашка на 21 юли, се виждало, че синът й има синини на лявата буза. Майката имала тези кадри, тъй като Александър й ги изпратил на 19 юли.

В показанията си съседката Мария разказва, че в критичен за малкия Христо момент била извикана от двамата обвиняеми. Тя заварила детето в безпомощно състояние, не било контактно и бузката му била насинена.

Александър и Патрик обяснили състоянието на детето с това, че било паднало.

От съдебно-медицинската експертиза е видно, че многобройните увреждания по тялото и главата на Христо се дължат на наранявания от твърди и тъпи предмети.

Съдът подчерта становището на експерта, че е изключено уврежданията да се дължат на еднократно падане. Потвърди се и версията, че детето е удряно и преди фаталния ден. Затова говорят различните цветове на кръвонасяданията, които са в червеникав, жълтеникав и зеленикав нюанс.

Според експертизата детето има наранявания от 7 до 10 дни преди постъпването в болницата. Най-сериозна за живота на Христо обаче е травмата, която е предизвикала хематом в мозъка и която е довела до опасност за живота му. Според вещото лице без адекватната медицинска намеса и последвалата операция детето е щяло да умре.

В заключение експертът е отбелязал, че детето е в тежко общо състояние, което не позволява категорична прогноза за по-нататъшния му здравословен статус.

Ако се докаже вината на двамата младежи, те могат да получат лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Престъплението се явява тежко умишлено.

Иначе съдия Дечев подчерта, че няма реална опасност двамата да се укрият. Представени по-рано бяха и характеристични данни за двамата, които са добри. Те нямат влезли в сила присъди. Въпреки това съдията прецени, че има опасност да извършат ново престъпление. Този извод може да се обоснове от високата обществена опасност на двамата.

Тепърва предстои да се изяснява какви са били действията на всеки един от двамата извършители.

„Доволни ли сте", с тези думи адвокатът на Александър - Владимир Велевски, скочи срещу журналистите пред залата, след като съдът се произнесе. Той обвини медиите, че те са виновни за решението на съда.

По-рано днес пред журналисти адвокатът на другия обвиняем Патрик Първев - адвокат Георгиев, прокара версията, че неговият клиент е имал по-малко участие в престъплението. Тази своя теза той изрази и в съдебна зала. По неговите думи, основният детегледач е бил Александър, а Патрик само ходил при него.

Адвокат Велевски пък посочи, че изобщо нямало доказателства, че двамата са извършили побоя.

Не стана ясно от думите на защитниците дали клиентите им са признали пред тях вина. Адвокат Велевски посочи, че се е запознал с клиента си 10 минути преди да започне гледането на мярката и обвини отново журналистите, че са виновни, че не е могъл да проведе разговор с клиента си.

Изясни се и това как двамата са поели грижите за малкия Христо след заминаването на майката в чужбина. Тя се познавала с бащата на Александър. Преди да замине на 26 юни за чужбина, жената говорила с бащата на обвиняемия, който поел ангажимент да се грижи за детенцето. Синът му трябвало да помага. Първите дни бащата е ходил в дома на детето, след което обаче грижите поел изцяло Александър. Това стана ясно от думите на прокурор Иван Тасков пред журналисти, след като двамата младежи бяха оставени в ареста.

Според държавния обвинител Патрик се е пренесъл да живее в апартамента на 1 юли. Близо 20 дни двамата тийнейджъри са живеели с детето. Прокурорът е категоричен, че не е вярно, че Патрик има по-малко вина, отколкото приятелят му. Той разказа, че майката, която е основен свидетел, е разговаряла с детето си по Скайп. Очевидно обаче то не е коментирало какво преживява в присъствието на двамата си детегледачи.

Към материалите са приложени и снимките, и видеото от мобилния телефон на единия от обвиняемите, на които те са заснели насилието над малкия Христо. Тези доказателства ще бъдат подложени на техническа експертиза. Тепърва с двамата обвиняеми ще работят психолози и психиатри.

Днес бе представена и епикриза за Патрик, според която имал болки в кръста, но това не мина пред съда като основание да му бъде постановена по-лека мярка.

Александър и Патрик са давали обяснения в по-ранен етап, но те по думите на прокурора не могат да бъдат кредитирани и коментирани, тъй като са дадени преди да бъдат привлечени като обвиняеми.

Стана ясно обаче, че в тези свои обяснения обвиняемите не признават вината си за това, че са пребили детето.

„Засега се насочваме към това, че са се опитвали да го възпитават по някакъв начин". По този начин прокурор Тасков обясни версията, по която се работи.

Ако Патрик и Александър решат да обжалват решението на съда, Софийският градски съд насрочи дата пред Апелативния съд за 30 юли от 10.00 часа.