Преждевременно НС прекрати работа. Няколко минути след 17.00 часа от ГЕРБ поискаха поименна проверка на кворума заради рехавото присъствие на народни представители в пленарна зала.

Веднага след като председателят на парламента Михаил Миков започна проверката, малкото депутати от ГЕРБ напуснаха залата.

Оказа се, че след преброяването на работните си места са 106 депутати, въпреки че в началото на деня бе гласувано заседанието да продължи до 19 часа, заради работата по второто четене на Изборния кодекс.
Парламентарният шеф закри днешното заседание поради липса на кворум.

Очаква се до края на седмицата парламентът да работи с удължено работно време с цел приемане на новите изборни правила. По всяка вероятност и през цялата следваща седмица парламентът ще работи с този режим.

Депутатите успяха да приемат текстове за образуването на избирателни секции извън страната. Секции ще се образуват в страни, в които България има дипломатическо или консулско представителство.
Ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден.

У нас пък кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината не по-късно от 50 дни преди изборния ден и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес.

Кметът на общината е длъжен да предостави подходящи помещения за избирателните секции, включително и за секциите за подвижните секционни избирателни комисии, които да осигурят нормалното протичане на изборния ден.

Припомняме, отпадна възможността за електронно гласувне. Отложена бе темата за уседналостта, като ДПС искат този принцип да отпадне, но за момента това не се приема.
В момента законът забранява да гласуват за кметове и общински съветници хора, които не са живели през последните 6 месеца в даденото населено място.