Американският президент Барак Обама коментира пред журналисти речта, която произнесе по-рано днес пред пред Конгреса израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде "Ройтерс".

По думите на държавния глава, премиерът "не каза нищо ново, нито предложи някакви алтернативи на преговорите". Той призна, че не е гледал речта, а се е запознал само с текста й.

Обама също така призова Конгреса да изчака до края на преговорите с Техеран и настоя, че приема сделка единствено с цел избягването на ядрено оръжие в ръцете на Иран. Той вярва в дипломатическия изход и заплаши да блокира опитите за налагане на санкции в момента, тъй като те само ще попречат.

По думите му, преговорите не са приключили, но ако имарт успех, това ще е най-добрата сделка.

Нетаняху предупреди, че Иран представлява заплаха за целия свят, като "най-голямата заплаха за нашия свят е "бракът" между войнствения ислям и атомните оръжия".
Лидерът на Израел отправи предупреждението си в реч пред американския Конгрес.

Той заяви още, че Иран разполагал с глобална терористична мрежа, както и че той заплашвал оцеляването на Израел.

Нетаняху призна, че неговата реч е спорна и настоя, че не се намесвал във вътрешната политика на САЩ.

Припомняме, че речта бе организирана без консултации с Белия дом, който реагира с раздразнение. Белият дом се оплака, че речта на Нетаняху е намеса във вътрешната политика на САЩ, опитвайки се да „настърви" противопоставянето от страна на Републиканската партия срещу сключване на споразумение с Иран.

Речта на Нетаняху пред Конгреса беше произнесена само две седмици преди провеждането на парламентарните избори в Израел.

Нетаняху беше аплодиран бурно с ръкопляскания и възгласи от конгресмените от двете камари на американския Конгрес, които са доминирани от Републиканците. Същевременно 59 конгресмени от Демократическата партия бойкотираха речта и не присъстваха в залата.

Поканата към Нетаняху бе отправена от републиканския председател на долната камара на Конгреса Джон Бейнър, който не се консултира с Белия дом. Барак Обама няма да се срещне с израелския премиер по време на сегашната му визита във Вашингтон.

В началото на речта си Нетаняху обаче благодари на Обама за подкрепата му към Израел.

От трибуната на Конгреса Нетаняху осъди преговорите за иранската ядрена програма, като се аргументира, че евентуалното споразумение само ще позволи на страната да се сдобие с атомна бомба.

Според него споразумението с Иран "не блокира пътя на Иран към бомбата, а постила пътя на Иран към бомбата".