Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран представлява заплаха за целия свят, като "най-голямата заплаха за нашия свят е "бракът" между войнствения ислям и атомните оръжия".
Лидерът на Израел отправи предупреждението си в реч пред американския Конгрес.

Той заяви още, че Иран разполагал с глобална терористична мрежа, както и че той заплашвал оцеляването на Израел.

Нетаняху призна, че неговата реч е спорна и настоя, че не се намесвал във вътрешната политика на САЩ.

Припомняме, речта му пред Конгреса беше организирана без консултации с Белия дом, който реагира с раздразнение. Белият дом се оплака, че речта на Нетаняху е намеса във вътрешната политика на САЩ, опитвайки се да „настърви" противопоставянето от страна на Републиканската партия срещу сключване на споразумение с Иран.

Речта на Нетаняху пред Конгреса беше произнесена само две седмици преди провеждането на парламентарните избори в Израел.

Нетаняху беше аплодиран бурно с ръкопляскания и възгласи от конгресмените от двете камари на американския Конгрес, които са доминирани от Републиканците. Същевременно 59 конгресмени от Демократическата партия бойкотираха речта и не присъстваха в залата.

Поканата към Нетаняху бе отправена от републиканския председател на долната камара на Конгреса Джон Бейнър, който не се консултира с Белия дом. Барак Обама няма да се срещне с израелския премиер по време на сегашната му визита във Вашингтон.

В началото на речта си Нетаняху обаче благодари на Обама за подкрепата му към Израел.
"Някои неща, които президентът направи за Израел, никога няма да станат известни, защото става дума за деликатна и стратегическа проблематика. Аз обаче знам за тях и винаги ще бъда признателен на президента Обама за подкрепата му", заяви израелският премиер и спомена американската военна помощ, включително при изграждането на израелската противоракетна система "Железен купол".

От трибуната на Конгреса Нетаняху осъди преговорите за иранската ядрена програма, като се аргументира, че евентуалното споразумение само ще позволи на страната да се сдобие с атомна бомба.

Според него споразумението с Иран "не блокира пътя на Иран към бомбата, а постила пътя на Иран към бомбата".

"За да разберем колко опасен ще е Иран с ядрено оръжие, трябва в пълна степен да разберем природата на този режим. Документите, на които се основава иранската държава, обещават продължаване на джихада. Много държави в Близкия изток се разпадат. Докато мнозина се надяват, че Иран ще се присъедини към общността на нациите, той поглъща няколко нации", каза Нетаняху, като според него Ислямската република вече доминирала правителствата на Ирак, Сирия, Ливан и Йемен.

Израелският премиер настоя, че отношенията между Израел и САЩ трябва да останат над политиката и че той е благодарен за подкрепата на американския народ.

Подчерта още, че Иран е доказал отново и отново, че не може да му се има доверие.

Иран бил тръгнал на „поход за завладяване, поробване и терор", категоричен беше израелският премиер.

"Иранският режим е по-екстремистки от всякога, идеологията е дълбоко вкоренена във войнствения ислям... той винаги ще бъде враг на САЩ", изтъкна Нетаняху.

По думите му, участието на Иран в борбата срещу "Ислямска държава" не го прави приятел и отсече: "Този враг на вашия враг е ваш враг!".

Речта на Нетаняху беше прекъсвана десетки пъти от аплаузите на конгресмените, като 25 пъти те станаха на крака, а 41 пъти ръкопляскаха от място.

Междувременно още докато течеше речта на Нетаняху, иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф обвини израелския премиер, че се опитва да въздейства на преговорите за ядрената програма на Ислямската република с речта си.

"Нетаняху се опитва да предизвика напрежение и конфликт и аз не мисля, че това помага на някого", заяви Зариф в Женева, където разговаря с държавния секретар на САЩ Джон Кери.