На този етап няма основания за санкциониране на енергото в Югоизточна България. Това обяви председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова, цитирана от БиТиВи.

Засега не може да се говори за санкции за енергото. Причината са тежките снегове, които са изпочупили 30-40 метрови дървета. Te са извън десетметровия обхват, за който отговаря дружеството, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Допълнителна проверка ще бъде извършена, след като се овладее бедствената ситуация. Липсата на инвестиции в мрежата заради потискането на цените на тока е една от причините за тежката криза, уточни Тодорова.

По думите й, инвестициите в сектора в последните две години са били намалявани системно. За ЕРП-тата не е бил предвиден нито лев за инвестиции. По отношение на ЕСО ситуацията е сходна. Техните цени също бяха намалявани. Очевидно е, че не са достатъчни парите в сектора, категорична е Светла Тодорова.

Без ток все още са около 68 900 абонати на ЕВН. Подстанциите не ЕСО са възстановени и енергото започва активна работа по възстановяване на електрозахранването. Уверението на дружеството е, че до края на седмицата абонатите отново ще имат ток, с изключение на труднодостъпните населени места, в които има само по няколко жители.
Бедствията към момента не се отразяват на цената на тока, но не е изключено дружествата да включат разходите за ремонти и да поискат по-висока цена на тока от юли.