През последните пет дни повече от 200 000 души бедстват, съобщава Нова телевизия.

Военни пробиват пътища в Смолянско, дървената ваканция продължава
Още...

Областите Смолян и Кърджали и общините Ивайловград, Лъки, Батак, Сърница, Велинград, Хасково, Гълъбово остават в бедствено положение. Най-тежко остава положението в Смолян, където пътищата към селата се разчистват с военни машини. Стотици домакинства в района са без ток и мобилни комуникации.

Днес към високопланинското село Мугла ще бъде изпратен ратрак, за да пробие пътя. Работата по разчистването се затруднява, тъй като трябва да се отстранят падналите дървета, за да може да мине техниката.

Пети ден жителите на пловдивските села Манастир и Добралък бедстват, съобщава БиТиВи. Все още не е отворен пътят за село Манастир, община Лъки. Една роторна машина работи там, а с друга се извозват провизиите за населението. Хората нямат нито ток, нито телефонна връзка, нито храна все още. Манастир частично се захранва с електричество от Чепеларе, но в Добралък, община Куклен, токът няма да бъде пуснат и днес. Там близо 50 жители на селището са стресирани, че ще останат откъснати още дълго.

Пътят до Ардино вече е отворен, проходимо е и до Смолян. Предстои разчистването на вътрешната пътна мрежа в общината.

Военната техника, тръгнала към тях, не може да стигне до там заради появило се свлачище днес. То е на пътя след Асенова крепост, при Лясково и трябва да бъде изчистено. Общо три свлачища се образуваха на пътя за Смолян. Двете са изчистени, но едното, преди Нареченски бани, е голямо и разчистването му ще отнеме време.

Сложна остава обстановката и в Кърджали. Там достъпът до някои населени места е почти невъзможен. Вчера два хеликоптера помогнаха на нуждаещи се от медицинска помощ хора в община Ардино.

Снегът създава сериозни проблеми и в Хасково. Бедствено е положението в Минерални бани и в част от Ивайловград.

Няма основания за санкции заради липсата на ток в бедстващите райони
Още...

Река Тунджа край Елхово отново преля. Животът на хиляди домакинства е парализиран.

Електричеството във Велинград, Ракитово и Кирково е възстановено късно снощи. Продължава да се работи по пускането на тока към Ардино, Рудозем, Мадан и Неделино. В димитровградското село Горски извор пък работата на електроразпределителното дружество беше възпрепятствана, заради кражбата на около 300 метра паднали проводници. Все още без ток са стотици села. Снеготопенето продължава, но на места снегът остава повече от метър и половина и затруднява достъпа до населените места.