Всички пътници от ферибота „Норман Атлантик" са били евакуирани. Това съобщава ITV, позовавайки се на информация от представител италианската брегова охрана. Всички българи са спасени, съобщиха в късния следобед за News.bg от Министерство на външните работи.

Последни на борда останаха капитанът на ферибота и четирима представители на италианските военноморски сили. Вече и те са напуснали плавателния съд, обхванат от огън, докато пътувал от Италия за Гърция. Информацията е потвърдена и от италианския премиер Матео Ренци.

Припомняме, на борда на ферибота имаше и деветима български граждани.

Съдбата на 38 души от списъка с пътниците на ферибота е неизвестна, съобщава РИА Новости, позовавайки се на свои източници от бреговата охрана. Спасени са 432 души, загинали са 7 души - шестима мъже и една жена. В момента на пламването на пожара на борда са се намирали около 480 пасажери и членове на екипажа. Представителка на гръцката брегова охрана е казала за агенцията, че претърсването на вътрешните помещения на ферибота продължава. Тя обаче е отклонила въпрос за съдбата на въпросните 38 души.

По-рано италианският флот обяви, че 414 души са били спасени, а телата на петима загинали - изнесени. Бреговата охрана информира, че на борда няма останали пътници. Един мъж е загинал, след като скочил или паднал в студената вода, заявяват властите. Не е ясно как са починали останалите четирима души. Телата им все още не са идентифицирани.

Междувременно представител на италианската брегова охрана информира, че са намерени още две тела. Така броят на загиналите се увеличава до 7. Италианските власти информираха, че жертвите са 8.

Много пътници не са успели да достигнат до по-ниските палуби заради горещината, а водата била толкова студена, че скачането от ферибота не било опция. Пътниците казали на гръцките и италианските журналисти, че се чувствали като „затворници в горящ кораб". Според гръцките власти противопожарните врати изглежда са били повредени и това е позволило пламъците да се разпространят бързо.

Италианските прокурори обявиха днес, че са започнали криминално разследване на пожара и ще проучат дали небрежност е изиграла роля.