Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис се срещна в германската столица Берлин с най-твърдия си противник - германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

При пристигането си Варуфакис не е направил коментар, като германски официални лица посочиха, че двамата министри няма да позират за снимки и няма да дадат пресконференция след срещата.

След разговорите гръцкият финансов министър коментира, че двамата са имали конструктивни, продуктивни и приятелски разговори. По думите му, обаче двамата не са преговаряли.

Той също така посочил, че срещата с Шойбле е била полезна и се е провела по „изключително приятелски" начин.

По-късно днес в германската столица Варуфакис ще изложи аргументите си за предоставяне на повече свобода на действие на Атина при решаването на дълговите ѝ проблеми. Гръцкият министър на финансите ще участва довечера в дебат, организиран в германската столица от фондация "Ханс Бльоклер", която е близка до Обединението на германските профсъюзи. По същото време в замъка "Елмау" в Бавария приключва срещата на Г-7.

Вчера Гърция и Европейският съюз (ЕС) си размениха остри реплики във връзка с последните искания на Брюксел за икономически реформи от Атина. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини гръцкото правителство, че изопачава предложенията на ЕС, които премиерът Алексис Ципрас окачестви в петък като "абсурдни".

Ципрас и Юнкер ще се срещнат отново в белгийската столица в сряда.