Естонският гражданин Естон Кохвер, който беше задържан от руските власти на руско-естонската граница и впоследствие осъден за  шпионаж, беше разменен за руския шпионин Алексей Дресен, изтърпяващ наказание в Естония, предадоха информационните агенции.

Роденият в Естония Дресен е предавал на руските служби секретни данни, докато е бил офицер от естонското министерство на вътрешните работи.

Задържането на Кохвер предизвика широк отзвук заради информациите, че в действителност той е отвлечен от естонска територия от руски служители, които са пресекли незаконно границата.  
Припомняме, руският съд го осъди на 15 години затвор за шпионаж.

След произнасянето на присъдата България беше сред страните, които изразиха протест във връзка с действията на руската страна. Външното ни министерство призова Руската федерация да освободи незабавно Естон Кохвер и да гарантира безопасното му завръщане в неговата родина.
В позицията си МВнР беше посочено, че естонският гражданин е отвлечен от руските специални служби и незаконно е държан в руски арест в течение на почти една година в нарушение на международното право.

Размяната на Кохвер и Дресен е извършена днес на граничен пункт  в Псковска област, на мост над река Пиуза.