ким чен ирБронираният влак на Ким Чен Ир пристигна в Пекин, където се очаква севернокорейският лидер за пореден път да се срещне с китайското ръководство и да преговаря за по-широка подкрепа от страна на най-голямата азиатска икономика, предаде „Ройтерс".

Това е трето посещение в Китай за по-малко от година за него. Започналото в петък „пътешествие" беше предшествано от две други през май и август 2010г. В миналото Ким Чен Ир пътуваше извън Северна Корея относително рядко и това винаги ставаше с брониран влак, тъй като лидерът се страхува да лети със самолет.

КНДР и Китай официално не са потвърдили визитата, но след пристигането на композицията, през централните улици на столицата премина кортеж при необичайно високи мерки за сигурност. Това се смята за явен знак, че параноичният по отношение на личната си безопасност Ким Чен Ир е в Пекин.

Според южнокорейската информационна агенция „Йонхап", Ким ще се срещне с китайския си колега Ху Дзинтао, който го прие при предишните му две визити.

Скованата от бедност Северна Корея отчаяно търси хуманитарна помощ, за да изхрани гладуващото си население и, според експерти, вероятно това ще бъде една от основните теми на разговорите.

Освен това е твърде възможно Ким Чен Ир да подготвя китайското ръководство за предстоящата властова рокада в Пхенян, където скоро Първи ще стане най-малкият му син Ким Чен-Ун. Наследникът вече беше на посещение в Китай по-рано през този месец.

Сред обичайните искания на Ким Чен Ир е дипломатическата подкрепа на мощния си северен съсед. След като отношенията между КНДР и западните страни се влошиха значително, комунистическата страна стана изключително зависима от Китай в икономическо и политическо отношение.

От друга страна, анализатори посочват, че Ху Дзинтао може да е поканил севернокорейския си колега, за да го убеди да започне икономически реформи и така да спаси страната от колапс. Експертите са категорични, че Северна Корея има какво да научи от Китай по отношение на ефективната употреба на ограничени ресурси, но бързи положителни резултати не са възможни.

През 2010г. търговията между Китай и КНДР се увеличи с почти 30% и достигна 3,5 млрд. долара. От друга страна, стокообменът между Пекин и най-големия севернокорейски външнополитически враг Сеул възлиза на над 207 млрд. долара.

Не на последно място, китайското ръководство често подчертава, че държи на регионалната стабилност, а ключ към нея е връщането на КНДР на масата за преговори със Запада по отношение на ядрената програма на страната. От две години срещите по въпроса между КНДР, Южна Корея, Китай, САЩ, Япония и Русия буксуват. Една от причините са военните провокации на Пхенян - торпилирането на военен кораб на Юга и масиран артилерийски обстрел през 2010г.