Севернокорейската армия откри огън с артилерия по морето в близост до дискусионната си западна граница с Южна Корея, при което загинаха двама и пострадаха поне 30 войници, съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на агенция „Йонхап". Двама цивилни са пострадали. По информация на "Ройтерс" трима морски пехотинци са в тежко състояние. Поне 200 снаряда са паднали на обитаем южнокорейски остров.

Смята се, че днешният инцидент е един от най-сериозните от края на Корейската война през 1953г. насам. Южнокорейски официален представител заяви пред агенция "Йонхап", че страната ще отнесе въпроса до ООН, тъй като става въпрос за "явна военна провокация". Властите в Сеул заявиха, че ще отговорят със сила на евентуална последваща атака от севернокорейска страна.

Севернокорейската информационна агенция KCNA излезе с материал, заклеймяващ военното сътрудничество между Южна Корея и САЩ като прелюдия към военна инвазия в комунистическата страна. "Имаме информация, че САЩ работят упорито за засилване на нападателния си съюз с Южна Корея във всеки един аспект", пише в материала, в който няма нито дума за обстрела.

По непотвърдена информация на източници от азиатските финансови пазари, лидерът на КНДР Ким Чен Ир е починал. Все още не е ясно дали тази информация отговаря на истината и дали има връзка с обстрела.

Обстрелът е започнал около 14:30 часа местно време. Над 60 къщи са в пламъци. Армията на Южна Корея е повишила нивото на тревога до най-високото за невоенна ситуация, отвърнала е с около 80 155-милиметрови артилерийски снаряда и е изпратила военни самолети F-16 в района. Смята се, че обстрелът е в отговор на провежданите от Сеул редовни военни учения, в които участват около 70 хиляди войници. Пхенян протестира официално срещу действията на южния си съсед.

Кадри със стълбове дим се появиха по телевизията, но все още не е ясно какво е пострадало от севернокорейския обстрел. На острова, наречен Йонпьон живеят около 1 300 души, които са евакуирани и по информация на ИТАР-ТАСС, в момента се крият в бункери. "Хората са изплашени до смърт, а обстрелът продължава и в момента", заяви очевидец пред "Ройтерс".

Правителството в Сеул се събра на извънредно заседание, а президентските съветници заседават в подземен бункер.

Китай изрази загриженост по повод ескалацията на напрежението между двете страни в Жълто море. Говорителят на външното министерство в Пекин Хонг Лей призова за помирение между Севера и Юга. Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бозуърт отлетя от Токио за Пекин, за да разговаря с китайски представители за Северна Корея. Преди дни стана ясно, че страната има завод за обогатяване на уран.

Двете държави все още се намират в състояние на война, тъй като през 1953г. е подписано единствено примирие. Западната граница в Жълто море е причина за голяма част от пограничните конфликти между Северна и Южна Корея, като по-рано през тази година южнокорейски военен кораб беше потопен от севернокорейска подводница, а през годините често граничните войски на двете страни влизат в кратки престрелки помежду си.