Премиерът Бойко Борисов каза, че не се чувства отговорен за случая с Чакъра.

Помолен да коментира вчерашното решение на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) да осъди България да плати 50 хиляди евро и дали не се чувства лично отговорен за смъртта на един, макар и доказан престъпник, Борисов заяви, че си спомня, че той е стрелял по полицаите.

„Първо, той се самоуби. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с „Калашников" по тях. Като полицейски шеф, никога не съм допускал да стрелят по полицаи", добави Борисов.

Припомняме, вчера стана ясно, че ЕСПЧ в Страсбург е осъдил България за смъртта на Тодор Димов, известен като Чакъра.

На 10 и 11 декември 2003 г. къщата му в Харманли, в която Димов се беше барикадирал, беше обстрелвана с гранатомет по заповед на главния секретар на МВР тогава Бойко Борисов.

Чакъра отказваше да излезе и да се предаде, за да бъде отведен за изтърпяване на присъда от 6 месеца затвор и часове наред стреляше по полицаите, като преди това бе минирал достъпа до къщата си.

По-късно следствието прие, че Димов сам се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от подпалването на къщата в резултат на обстрелването.

"Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата", категоричен бе тогава Борисов.

"Ако има виновен за смъртта на Тодор Димов - Чакъра, това съм аз", заяви след разпита пред военен следовател в Хасково генерал Бойко Борисов и посочи, че при всяка подобна ситуация полицията ще действа по същия начин.