250 ареста са извършени у нас до момента

”" В 8.30 часа тази сутрин е намерен трупът на Тодор Димов - Чакъра, съобщи подп. Иван Петров, началник на РДВР - Хасково. Засега не е ясно от какво е настъпила смъртта му, каза той.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви пред "Нова телевизия", че след продължилите многочасови преговори и опасността за живота на двама от полицаите, които са били под прекия обстрел на Димов, спецполицаи са изстреляли над 15 ракети с гранатомети срещу вилата на Чакъра.

••Решихме, че повече не е целесъобразно да рискуваме живота на полицаите и на отряда, след като бяха изчерпани всички опити за неговото задържане.
Заради един човек, който оказва яростна съпротива и стреля с автомат по полицаи, няма да рискувам живота на хората си цяла нощ заради това, че той иска да ни убива, подчерта ген. Борисов.••

Барикадиралият се Димов е използвал различни оръжия, с които е стрелял от няколко укрепени позиции в сградата. По време на престрелката той е изстрелял над 150 куршума.
Атаката с РПГ е започнала около 2.30 часа, като целта е била да се предизвика детонация на заложените взривни устройства.
След затихването на избухналия пожар, днес сутринта трупът на Димов е бил открит на последния етаж на вилата.

Припомняме, че вчера сутринта въоръженият с автомат "Калашников" 48-годишен мъж се барикадира във вилата си край паркинга "Извора на белоногата".

През нощта драмата достигна своята кулминация:
•След като психолозите не постигнаха успех с барикадиралия се мъж, министър Петканов обяви ситуацията за тежка и заповяда барети и снайперисти да се включат в акцията.
•На място пристига главният секретар ген. Борисов, който поема ръководството на операцията.
•Чакъра подпалва втория етаж на къщата и стреля срещу всеки, който мине пред нея.
•Синът му също се опита да го убеди да се предаде, но по-късно момчето, майката и сестрата бяха изведени от района.
•Свидетели твърдят, че Чакъра е в тежко психическо разстройство и няма да се предаде жив.
•Чакъра е криминално проявен, съден е многократно, бил е 8 години в затвора. Той има присъди за сводничество и въоръжен грабеж.

Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата
-- ген. Борисов
Тодор Димов е загинал след продължилата близо 20 часа престрелка, допълва информацията подп. Иван Петров.
Барети, жандармеристи, гранични полицаи с техника за нощно виждане и следови кучета, и служители на 4 районни управления в Хасковска област се включиха в акцията за арест на Тодор Димов.

Той трябваше да бъде задържан заради присъда за въоръжен грабеж във валутно бюро край Харманли, извършен преди 10 години, но при пристигането на полицаите вчера сутринта, Чакъра се барикадира в двуетажната вила, където по-късно се оказа, че е складирал истински боен арсенал и засипа с куршуми полицаите.

Все още вилната зона, в която до 2 часа след полунощ отекваха изстрели, е отцепена. Тодоров бе минирал района, където се укриваше. Цяла нощ пожарни автомобили осветяваха мястото на инцидента.

Кой е:
Пред приятели 48-годишният Тодор Димов заявил, че вече е стар и няма да издържи, ако влезе в затвора.
Той бил осъден на 6 г. затвор преди година за въоръжен грабеж на чейнчбюро в Харманли. При ареста обаче бил прострелян и закаран в болница. Димов избягал от там и по неизвестни причини останал досега на свобода.
Полицаите започнали да го издирват едва след заповедта на прокуратурата до четвъртък всички бандити да бъдат задържани.
48-годишният бандит се издържал от прасетата и кокошките, които гледал във вилата си. Там живеели и роднините на Димов - майка му, брат му и снаха му, защото къщата им в Харманли била ипотекирана.
Според местни жители Чакъра имал собствена "партизанска" банда по времето на Тодор Живков. Групата живеела в гората и се издържала от плячкосване на добитък. След 10 ноември 1989 г. Димов е задържан за кражби на коли и сутеньорство. Лежал е 8 г. в затвора.