В съобщение, разпространено до медиите, от министерството на икономиката и енергетиката изразяват своето възмущение от изявленията на кмета на София Бойко Борисов във връзка с безопасността на населението около комбината „Кремиковци".

Припомняме, Борисов издаде заповед до районни кметове за предприемане на превантивни мерки срещу евентуален риск или бедствие, вследствие понижаване на налягането на природния газ, подаван към комбината „Кремиковци". Заповедта се отнася до районите „Кремиковци", „Нови Искър", „ Подуяне", „Сердика", „Слатина", „Надежда" и „"Искър".

От министерството на икономиката и енергетиката наричат изказванията на Борисов „манипулативни", като допълват, че действията му са "нелепи" и е „дори цинично да се спекулира със спокойствието на жителите на община София, като им се внушават опасности и рискове, които съществуват само в съзнанието на хора, чиито лидерски амбиции не подбират средства и поводи, за да извлекат политически дивиденти от всяка ситуация".

В съобщението до медиите се припомня и че министър Петър Димитров излезе с категорична и ясна позиция по въпроса за "Кремиковци" като съобщи, че газоподаването от „Булгаргаз" няма да бъде спряно под санитарния минимум.

Обстановката в „Кремиковци" е спокойна.

Подаваните количества природен газ са достатъчни, за да не нарушат оперативната дейност на комбината и няма никаква опасност за здравето и сигурността на заетите в дружеството и на софиянци, съобщиха от пресцентъра на комбината.

Припомняме, вчера от „Булгаргаз" поставиха ултиматум на „Кремиковци" до края на деня да бъдат изплатени дължимите за тази година 7,5 млн. лева.
В противен случай тази сутрин газоподаването трябваше да бъде спряно, което от своя страна, според експерти, е предпоставка за сериозни аварии, застрашаващи комбината и районите около него.