Ултиматумът, поставен на „Кремиковци" от „Булгаргаз" изтече в 16.00 часа.

По рано от днес от „Булгаргаз" предупредиха, че ако ръководството на комбината не изплати задълженията си до 16 часа, ще спре подаването на газ.

Ултиматумът е поставен в писмо на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов до "Кремиковци", съобщи синдикалния лидер Людмил Павлов.

На 7 милиона и 500 хиляди лева възлизат задълженията на комбината към „Булгаргаз" към момента.

Междувременно стана ясно, че до 16 часа, както поискаха от „Булгаргаз", „Кремиковци" не е изплатил текущите си задължения от 7,5 млн. лв.

Въпреки това „Булгаргаз" няма да спре подаването на газ за комбината утре сутринта, съобщи Петко Тодоров от управителния съвет на комбината.

Тази договореност е постигната между ръководствата на двете предприятия, които са водили цял ден преговори за решаване на проблема с финансовите задължения на „Кремиковци".

От „Булгаргаз" са приели варианта за поетапно изплащане на дълга по схема, предложена от мениджмънта на завода.
Подаването на газ ще е минимално, както през последните месеци - 20000 кубически метра на час.

За днес за 9 часа бе насрочена среща в министерството на икономиката и енергетиката междуминистър Петър Димитров, синдикатите, мениджмънта и кредиторите на "Кремиковци". 
Среща в такъв формат обаче няма да има, посочиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

От министерството не изложиха аргумент разговорите да не се проведат, но увериха, че министър Петър Димитров работи по случая: "Бъдете сигурни, че министърът е провел разговори."

Припомняме, вчера министър Димитров категорично заяви, че спиране на подаването на газ няма да има. и че сигурността на комбината не е застрашена.

Лидерът на „Подкрепа" в предприятието Людмил Павлов припомни отново, че спирането на подаването на газ е изключително опасно и създава условия за трагичен инцидент.

Кметът Бойко Борисов издаде заповед до районни кметове да се подготвят за бедствие в „Кремиковци". Молба е изпратена и до здравните служби
                   още...

Той обясни, цитиран от БНР, че операторът, с който в момента се работи на ишлеме, няма реалната възможност да оперира по всички сметки на комбината, а и дълговете към „Булгаргаз" не са на фирмите на Константин Жеваго, за да ги плаща той.

В момента кризата се създава от ръководството на „Кремиковци" и от реалния собственик, който не разполага с финансовите средства да изплати задълженията си.