Очаквано от ГЕРБ не изразиха никакви съмнения за номинацията на Димитър Георгиев за нов председател на ДАНС. Точно обратното - само похвали.

"Убеден съм, че Димитър Георгиев никога няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии. С неговия управленски опит и екипа, който ще сформира, съм убеден, че това ще бъде допълнителна гаранция срещу превръщането на ДАНС в политическа полиция", убедено заяви бившият силов министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Припомняме, номинираният за шеф на ДАНС Георгиев е бивш заместник на Цветанов в МВР.

Той напомни и че с последните промени в Закона за МВР е отнета възможността ДАНС да има имидж на политическа полиция.
Цветанов не спря до тук с похвалите към Георгиев и описа, че той през цялото време е работил в сектор сигурност. "Като служител на НСС в старото си наименование, като част от МВР, съм имал възможност да се запозная с неговия професионализъм. Беше част от моя екип, безупречен зам.- министър, всеки който е правил професионални срещи е бил изключително удовлетворен от него", разказа още зам.-шефът на ГЕРБ.

Цветанов изрази убеденост и за това, че Георгиев ще съумее да създаде този профил на ДАНС, който да бъде изцяло в контраразузнавателна дейност и да предприеме адекватни мерки в борбата с тероризма.

Реформаторският блок пък са удовлетворени от номинацията на Димитър Георгиев за нов председател на ДАНС. "Човекът е почтен и е голям професионалист", похвали го пред журналисти съпредседателят на блока Найден Зеленогорски и продължи - "Това е един безспорен авторитет, който е общоприемлив за мнозинството".

Именно заради това, по думите на Зеленогорски, когато кандидатурата е на толкова качествен човек е безсмислено да се говори на кого е номинация. "Нямаме никакви опасения и силно се надяваме, че предложението ще бъде подкрепено и с указ на президента. Убеден съм, че ще се справи по един безупречен начин", коментира кандидатурата още реформаторът.

Той обаче бе по-пестелив в думите си по отношение на кандидатурата за нов шеф на Военното разузнаване и спряганото име на Йордан Бакалов. "По тази тема е още рано да говорим", отсече Зеленогорски, но все пак посочи, че лично той категорично подкрепя Йордан Бакалов.

Като опозиция от "БСП Лява България" пък са на мнение, че персоналната отговорност за новия председател на ДАНС носи премиерът Бойко Борисов. "Отговорността и за главен секретар на МВР, и за министър на вътрешните работи, и за целия сектор сигурност е персонална на премиера Бойко Борисов", коментира пред журналисти "червеният" депутат Красимир Янков.
Той самият призна, че не познава качествата на предложения за нов шеф на ДАНС Димитър Георгиев. "Каквито и качества да е имал, той сега е в нова среда, с нови шефове и ще трябва да изпълнява личната воля на премиера Бойко Борисов", предупреди обаче социалистът.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов призова да се даде време на Георгиев преди да се коментира. "Не мога да говоря за човек, когото не познавам", посочи Симеонов и отново поиска - "Нека да изчакаме и да видим".
Все пак "патриотът" призна, че номинацията на Георгиев не е била обсъдена с Патриотичния фронт. "Ние никога не сме държали да се обсъждат. Ние държим да се изпълнява нашата програма, а тя очевидно се изпълнява", отбеляза още Симеонов.

От ДПС също разчитат на Димитър Георгиев да опази ДАНС от партизиране. "Надявам се, че ще съумее да опази агенцията от опитите за партийно обяздване, което виждам в последните няколко седмици и напъни от различни политически сили", отбеляза депутатът от движението Камен Костадинов.
Той подчерта, че коментарът му е личен, тъй като познава Георгиев и е следил неговата работа. "Той има необходимите качества, капацитет, професионализъм. В професионален план е подготвен, има необходимите морални качества. Това е един добър избор", го похвали Костадинов.

"Не познавам човека лично, но това, което съм чувал като работа и на ниво зам.-министър на вътрешните работи, е добро", коментира и другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.