Дългогодишният депутат от СДС Йордан Бакалов ще бъде новият шеф на военното разузнаване, съобщи Mediapool. Медията се позовава на източници в Министерски съвет.

Бакалов, който бе служебен вътрешен министър в кабинета на Георги Близнашки, ще замести на поста Веселин Иванов, който бе уволнен преди ден от военния министър Николай Ненчев.

Йордан Бакалов дълги години следеше специалните служби от парламента.

Той ще бъде вторият цивилен директор в историята на българското военно разузнаване.

Първият бе Веселин Иванов. Той бе назначен при първото правителство на ГЕРБ. Това стана възможно след указ на президента Росен Плевнелиев, според който длъжностите шеф и зам.-шеф на служба "Военна информация" вече не изискват висши офицерски звания.

Така се стигна до днешната ситуация, когато цивилното разузнаване е командвано от генерал, а военното - от цивилен.

Преди ден министърът на отбраната Николай Ненчев мотивира уволнението на Веселин Иванов с това, че двамата не са успели да постигнат консенсус по важни въпроси за работата на службата, "особено по кадровото й развитие, където 39 % от ръководния състав е назначен преди 1991 г.".

Сред мотивите за освобождаването на Иванов е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО.

"Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват", коментира министърът.

В момента има и постъпила информация за нередности в службата, които трябва да се проверят.

По-рано Николай Ненчев влезе в спор с ръководството на военното разузнаване около предаването на всичките му архиви на Комисията по досиетата. Той заяви, че това най-накрая ще стане въпреки съпротивата на професионалното ръководство на службата.

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов имаше желание да смени Иванов, но срещна остра съпротива от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.