Германското правителство заяви, че е разтърсено от изненадващото абдикиране на родения в Германия Папа Бенедикт XVI, съобщава Ройтерс.

Припомняме, по-рано говорителят на Ватикана обяви, че Папа Бенедикт XVI се оттегля на 28 февруари.

Щефан Зайберт отбеляза, че кабинетът на канцлера Ангела Меркел е разтърсено от новината за оставката на папата.

"Германското правителство изпитва най-голямо уважение към Светия Отец за тези неща, които е направил, за неговия принос през живота му към Католическата църква. Близо 8 години е глава на Католическата църква. Той остави личния си пример като мислител на Църквата и също като пастир. Каквито и да са причините за това решение, те трябва да бъдат уважени", добави Зайберт.

Германският канцлер Ангела Меркел ще коментира решението на папата в 15:30 часа.

Италианският сайт La Stampa съобщи, че италианският премиер Марио Монти е заявил веднага след новината, че е „дълбоко разтърсен от тази неочаквана новина". Той е пояснил пред журналисти, че не може в момента да коментира.

Френският президент Франсоа Оланд прие с уважение решението на папата да абдикира.

Аз нямам специален коментар за това решение, което във висша степен е достойно за уважение", изтъкна той и добави, че „Франция „подкрепя взетото от папата решение".

Главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер приветства междурелигиозните програми за подпомагане, предприети от папата.

По време на неговия период като папа бяха най-добрите взаимоотношения между Църквата и главният равин и ние се надяваме, че тази тенденция ще продължи", каза Мецгер.

Бенедикт "като духовен лидер ще липсва на милиони", изтъкна британският премиер Дейвид Камерън.